Гольдфарб: Замах на Скрипаля – політичний, а не шпигунський. Найімовірніше, він пов'язаний із майбутніми виборами у РФ

Гольдфарб: Такі операції самі собою не відбуваються
Фото: kudryats.journalisti.ru

У спецслужб РФ був мотив і можливості для замаху на колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля, заявив виданню "ГОРДОН" американський публіцист, голова Фонду Литвиненка Олександр Гольдфарб.

Замах на колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля, найімовірніше, пов'язаний із бажанням президента РФ Володимира Путіна підвищити явку на майбутніх виборах глави держави. Таку думку виданню "ГОРДОН" висловив американський публіцист, голова Фонду Литвиненка Олександр Гольдфарб.

"Цілком справедливо підозрювати російські спецслужби в замаху на Скрипаля. У них є мотив і можливості. До того ж вони вже робили таке раніше – отруїли Литвиненка (екс-співробітник ФСБ РФ Олександр Литвиненко.  – "ГОРДОН"). І, найімовірніше, убивство сталося за вказівкою Путіна. Якщо і зараз підтвердиться російський слід, то можна буде вважати, що Путін знав про цей замах. Такі операції самі собою не відбуваються. Виникає питання, чому це зробили зараз? На мою думку, замах на Скрипаля – політичний, а не шпигунський. Найімовірніше, він пов'язаний із майбутніми виборами у РФ. У Путіна проблема з низькою явкою. Він намагається якось вирішити це питання. А ось такі ситуації, як було і з Литвиненком, дуже популярні у російських масах. Путін намагається зобразити із себе крутого хлопця, якого всі бояться. І який може дістати своїх ворогів у будь-якій точці світу. Більшості росіян це подобається", – зазначив Гольдфарб.

За його словами, влада Великобританії не могла захистити Скрипаля від замаху.

"Так, Скрипаль не був публічною людиною, але треба визнати, що Литвиненка до вбивства мало хто знав. Звичайно, британці повинні захищати таких людей. Але гарантувати безпеку всім 24 години на добу просто неможливо. Та й справа тут не в цілодобовій охороні і перевірці кожної тарілки супу, яку вони їдять. Тут потрібні політичні рішення, щоб потенційним убивцям не кортіло. Після вбивства Литвиненка таких заходів не вжили. Зокрема, хотілося б, щоб британська влада відмовилася визнавати легітимність виборів Путіна. Усьому світу відомо, що він фальсифікує результати голосування", – резюмував Гольдфарб.

Скрипаля і його дочку виявили на лавці в торговому центрі англійського Солсбері 4 березня. Обоє перебувають у критичному стані. Тимчасовий помічник керівника поліції графства Вілтшир Крейг Голден заявив, що інцидент не оголошено "контртерористичним", і закликав громадськість не спекулювати на цьому питанні.

Спікер президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що в Кремлі не здивовані підозрами у причетності РФ до інциденту.

Міністр закордонних справ Борис Джонсон підкреслив, що Великобританія буде жорстко реагувати на будь-які докази участі РФ у ймовірному отруєнні Скрипаля.

Скрипаль є колишнім офіцером російської розвідки. У 2006 році його засудили за передавання Великобританії даних про російських агентів у Європі. У 2010 році внаслідок обміну шпигунами між США і Росією Скрипаля помилували. У межах цього ж обміну в Росію повернулася шпигунка Анна Чапман. Скрипалю надали притулок у Великобританії.

Будинок у Солсбері колишній шпигун придбав у 2011 році.

У 2012 році померла дружина Скрипаля. Водночас у свідоцтві про смерть вказано, що вона померла від раку, але сусіди стверджують, що жінка загинула в автокатастрофі, зазначає видання Daily Mail.

У 2017 році в Росії помер його син.