Головлікар омської лікарні заявив, що Навальний нетранспортабельний

Сьогодні до обіду Навальний міг би бути в Німеччині
Фото: ЕРА

Соратники російського опозиціонера Олексія Навального кажуть, що заборона на перевезення до Німеччини створює для нього смертельну небезпеку.

Олександр Мураховський, головний лікар лікарні швидкої допомоги в російському Омську, де після ймовірного отруєння перебуває опозиціонер Олексій Навальний, заявив, що той нетранспортабельний. Про це у своєму Twitter повідомила прессекретарка політика Кіра Ярмиш.

"Стан нестабільний. Рішення родичів для його перевезення недостатньо", – зазначила вона.

За словами Ярмиш, заборона на перевезення Навального означає пряму загрозу його життю.

"Залишатися в омській лікарні без обладнання, з так і не поставленим діагнозом у нинішньому стані смертельно небезпечно", – додала вона.

Ярмиш зазначила, що до цього моменту лікарі говорили, що готові санкціонувати транспортування.

"Саме тому ми якнайшвидше його організували. Тепер, в останній момент, лікарі не дають дозволу. Це рішення, звичайно, ухвалювали не вони, а Кремль", – підкреслила вона.

Німецьке видання Bild сьогодні вранці написало, що з Німеччини до Росії вилетів літак, який має доправити Навального на лікування до Берліна. За словами співрозмовника видання, сьогодні до обіду політик міг би бути вже в німецькій клініці.

Уранці 20 серпня літак, на якому Навальний летів із Томська в Москву, екстрено сів у Омську через імовірне отруєння політика. У команді опозиціонера вважають, що в чай йому підмішали токсичну речовину.

Навальний перебуває в токсикореанімації лікарні швидкої медичної допомоги №1 в Омську без пам’яті, він у важкому стані, під’єднаний до апарата штучної вентиляції легенів. У лікарні заявляли, що стан Навального вдалося стабілізувати, однак пізніше прессекретарка політика оприлюднила відеозвернення, у якому повідомила, що його стан, як і раніше, важкий.

Медики відкинули травматичні ушкодження, інсульт або інфаркт міокарда, а також COVID-19. Однак діагнозу Навальному поки не поставили, сказала Ярмиш.

ЗМІ називали попередній діагноз опозиціонера: гостре отруєння невстановленим психодислептиком.

Про плани перевезти Навального в Німеччину заявляв лікар, який спостерігає за здоров’ям опозиціонера з 2013 року.

Команда опозиціонера звернулася до влади РФ із проханням сприяти його транспортуванню в один із токсикологічних центрів Європи.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон заявили, що готові надати допомогу Навальному.