Гордон: У Росії почалися тектонічні зрушення, які закінчаться поваленням або зреченням Путіна від влади

Гордон: На саміті ШОС Путін сидів на дивані, згорбившись, із животиком обвислим. Від величі глави ядерної держави не залишилося ні хріна
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон вважає, що в Росії вже почалися зміни, які, зрештою, приведуть до того, що президент РФ Володимир Путін піде і влада в Росії зміниться. Таку думку він висловив в інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман.

"Я сказав, що в Росії почалися тектонічні зрушення, які закінчаться поваленням або зреченням Путіна від влади, – сказав журналіст. – Чому я так міркую? Перший дзвіночок для мене продзвенів, коли муніципальні депутати Пітера і Москви у великій кількості стали вимагати відправити Путіна у відставку, в Думу звертатися тощо.

Гордон переконаний, що таке в країні, де за висловлювання щодо доцільності проведення "спеціальної військової операції" в Україні дають тюремні строки, "не могло статися просто так".

Другим "дзвіночком" журналіст назвав успішний контрнаступ української армії в Харківській області. На його думку, такий "надзвичайний рейд, який увійде в історію та військові підручники", українські сили провели, зокрема, завдяки саботажу Генерального штабу збройних сил РФ.

"Не могли вони не знати. Розвідка доповіла точно, що ми збираємося йти в наступ, що їхніх сил там недостатньо... Я думаю, вони свідомо провалили оборону. І, зауваж, те, що відбудеться найближчими днями, буде крутішим, ніж харківська наступальна операція. Я навіть не говоритиму, що відбудеться найближчими днями. Я знаю, що станеться. Це буде феєрично, і це буде початок, прямий початок прямого кінця тупого Путіна. Чому тупого? Тому що навіть експосол США в Україні Джон Гербст, відкинувши дипломатичні пристойності, сказав мені в інтерв'ю, що Путін – дурень. Ну звичайно, він бовдур, чистий бовдур. Мало того, що покидьок і фашист, він ще йолоп. Тому що тільки ідіот міг поперти на Україну, не зваживши остаточно всі плюси й мінуси, усі "за" і "проти".

Третій "дзвіночок", на який звернув увагу Гордон, – звернення російської співачки Алли Пугачової із закликом занести її до списку "іноагентів" слідом за чоловіком Максимом Галкіним.

"Я солідарна зі своїм чоловіком – чесною, порядною і щирою людиною, справжнім і непідкупним патріотом Росії, який бажає батьківщині процвітання, мирного життя, свободи слова та припинення загибелі наших хлопців за ілюзорні цілі, які роблять нашу країну ізгоєм і обтяжують життя наших громадян", – написала артистка в соцмережі.

Гордон сказав, що співачка має "величезне чуття та інтуїцію" і завжди точно відчуває момент, коли та що треба вимовити. Зробивши заяву про війну, на думку журналіста, Пугачова "взяла керівництво Кремля за пику і повозила по столу".

"Ти розумієш, вона поставила Путіна просто у безвихідь. Тому що посадити Пугачову – це взагалі... Посадити Пугачову не можна, це пам'ятник. Як ти посадиш пам'ятник? Удати, що цієї заяви немає, – неможливо. У підсумку вона, звичайно, завдала величезної шкоди кремлівському режиму і знову стала провісником великих змін", – спрогнозував журналіст.

Четвертий важливий фактор, який він виділив, це риторика російських пропагандистів.

"У них перекосилися пики, вони відчувають, що все йде не за планом. Вони не просто відчувають, вони це знають, бо за ними стоять деякі люди... Там якщо ти мовиш, за тобою хтось стоїть: або ГРУ, або ФСБ, або Кремль, або чорт, або диявол... Але вони всі чорти й дияволи, там нормальних немає, проте ми бачимо тон російських пропагандистів – вони розгублені", – поділився спостереженнями журналіст.

Він переконаний, що всі ці "дзвіночки" між собою пов'язані і є "ланками одного ланцюга".

"Ці ланки одного ланцюга свідчать про те, що найближчим часом варто чекати доленосних рішень і доленосних подій", – сказав журналіст.

Гордон вважає, що Путін на очах втрачає авторитет у світі, і доказ тому нещодавній саміт Шанхайської організації співробітництва, який відбувався в Узбекистані. Якщо раніше президент РФ змушував інших лідерів на себе чекати, то тепер, зазначив журналіст, до нього на зустріч спізнюється "навіть очільник Киргизстану".

"Але апофегей цього свята – фото під час прийому, коли вони без краваток сидять за столом. [Сидить президент Туреччини Реджеп] Ердоган, поважно розвалившись у кріслі, поруч із ним [президент Азербайджану] Ільхам Алієв, і сидить на дивані трійця: Емомалі Рахмон, президент Таджикистану, [Олександр] Лукашенко [котрий вважає себе президентом Білорусі] й між ними – згорблений, з обвислим животиком, дідусь, який втратив лиск... І одразу видно, хто в домі господар: Ердоган і Алієв. А від величі глави ядерної держави не залишилося ні хріна. Це все теж туди, у скарбничку моїх аргументів... Я ще раз кажу: ми скоро багато цікавого побачимо", – резюмував журналіст.

Відео: Алеся Бацман / YouTube

Контекст:

Путін перебуває при владі у РФ із 2000 року. 2018-го його обрали на четвертий президентський строк. У 20082012 роках Путін був главою уряду, в цей час посаду президента обіймав Дмитро Медведєв.

2020 року в Росії ухвалили закон про обнулення президентських строків Путіна. Документ дає можливість Путіну залишитися на посаді глави держави до 2036 року.