Група лідерів із питань євроатлантичної безпеки опублікувала пропозиції, які мають уберегти світ від ядерної війни

Експерти: У ядерній війні не може бути переможців
Фото: wikipedia.org

Екс-міністр оборони Великобританії Дес Браун, голова Мюнхенської безпекової конференції Вольфганг Ішингер, колишній глава МЗС РФ Ігор Іванов і екс-сенатор США Сем Нанн уважають, що 2018 рік може бути вирішальним для збереження ядерної безпеки у світі.

Світ вступив у нову ядерну еру, а посилення напруженості між РФ і НАТО підвищує ймовірність застосування ядерної зброї. Про це йдеться в заяві Групи лідерів із питань євроатлантичної безпеки, яку опублікували на сайті американської неурядової організації "Ініціатива зі скорочення ядерної загрози".

Засновники групи – екс-міністр оборони Великобританії Дес Браун, голова Мюнхенської безпекової конференції Вольфганг Ішингер, колишній глава МЗС РФ Ігор Іванов і екс-сенатор США Сем Нанн – протягом трьох останніх років працювали над пропозиціями, які повинні допомогти зберегти світовий рівень ядерної безпеки. Документ містить три пункти і роз'яснення до них.

"По-перше, керівники держав регіону, які володіють ядерною зброєю, повинні підтвердити, що в ядерній війні не може бути переможців і її ніколи не має бути розв'язано", – ідеться у зверненні.

Експерти нагадали, що цей принцип відіграв важливу роль у припиненні холодної війни між СРСР і США.

"По-друге, країни повинні прагнути до збереження і розширення наявних угод і договорів, що мають вирішальне значення для забезпечення прозорості та передбачуваності", – підкреслили колишні міністри й парламентарі.

На їхню думку, 2018 рік "може мати вирішальне значення" у цьому питанні. У документі наголошують на важливості дотримання Угоди про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, укладеної між Радянським Союзом і Сполученими Штатами в 1987 році, й Угоди про скорочення стратегічних наступальних озброєнь, укладеної між Росією та США у 2010-му.

"По-третє, усі країни повинні підтримати виконання в повному обсязі і суворе дотримання Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми", – заявили у групі.

В організації переконані, що СВПД є "важливою основою для запобігання розповсюдженню ядерної зброї на Близькому Сході", а його противники можуть збільшити ядерну небезпеку в регіоні.

До Групи лідерів із питань євроатлантичної безпеки входять представники США, Росії, Канади та 15 європейських країн.

Add Comment