Грузія виведе війська з Афганістану разом із НАТО та під контролем США

В Афганістані загинуло 32 грузинські військовослужбовці
Фото: ЕРА

Грузія виведе свої війська з Афганістану за погодженим із НАТО графіком, усі дії координуватимуть зі США. Про це прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі написав у Facebook 14 квітня.

"НАТО ухвалив рішення поступово завершити афганську місію до вересня цього року. Відповідно, за погодженим із НАТО графіком грузинські підрозділи також покинуть Афганістан. У нас інтенсивні консультації з нашим стратегічним партнером – США. Грузинський контингент залишить Афганістан, координуючись із ними", – повідомив Гарібашвілі.

В Афганістані, за інформацією прем'єра, у складі контингенту НАТО служить 860 грузинських військових. Вони дислокуються на авіаційній базі Баграм, у Кабулі і Мазарі-Шаріф, уточнило агентство "Новости Грузия".

"Грузія протягом багатьох років робить гідний вклад у забезпечення світової безпеки. Наші бійці беруть активну участь у військових операціях і місіях НАТО та ЄС. Грузія вперше взяла участь 2004 року й останні 10 років постійно бере участь у місії НАТО в Афганістані",  поінформував він.

Гарібашвілі зазначив, що для його країни як члена міжнародної спільноти важливо, щоб Афганістан не перетворився на притулок для терористів.

"Ми пишаємося тим, що сприяли досягненню цієї мети", – уклав грузинський прем'єр.

У міністерстві оборони Грузії заявили, що за час участі країни в місії в Афганістані загинуло 32 грузинські військовослужбовці.

Контекст:

Вашингтон увів війська в Афганістан після терактів 11 вересня 2001 року. Це рішення підтримали близькі союзники США. Офіційно проголошеною метою війни було знищення військової структури "Аль-Каїди" і позбавлення цієї терористичної організації позицій в Афганістані шляхом усунення від влади в Кабулі руху "Талібан". Зараз під контролем талібів перебуває більше ніж половина території Афганістану.

Представники США і радикального руху "Талібан" 29 лютого 2020 року підписали мирну угоду, яка передбачає виведення іноземних військ з Афганістану протягом 18 місяців після її підписання. 1 травня 2021 року – це крайній строк, встановлений документом.

Телеканали NBC News і CNN повідомляли, що президент США Джо Байден розглядав варіант продовження перебування військовослужбовців в Афганістані на пів року. Джерело CNN розповіло, що США хочуть змусити "Талібан" погодитися на це.

За даними Пентагону, зараз в Афганістані перебуває майже 2,5 тис. американських військовослужбовців. 2001-го їх було 98 тис. осіб.