Гуайдо заявив, що присутність російських військових у Венесуелі порушує конституцію

Гуайдо заявив, що в уряді Мадуро, "схоже, не довіряють своїм військовим"
Фото: EPA

Росія доправила у Венесуелу "не техніків" для розв'язання проблем з електрикою і не гуманітарну допомогу, а військових, підкреслив глава Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо, який оголосив себе виконувачем обов'язків президента країни.

Перекидання російських військових у Венесуелу порушує венесуельську конституцію. Про це 26 березня у парламенті заявив глава Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо, який оголосив себе виконувачем обов'язків президента країни, пише газета El Universo.

За його словами, в уряді президента Ніколаса Мадуро, якого парламент вважає нелегітимним, "схоже, не довіряють своїм військовим".

Гуайдо додав, що Росія доправила у країну "не техніків" для розв'язання проблем з електрикою і не гуманітарну допомогу, а військових.

У Венесуелі триває політична криза. 10 січня 2019 року Мадуро, який набрав найбільше голосів на виборах 2018 року, склав присягу президента. 15 січня підконтрольний опозиції парламент визнав Мадуро узурпатором.

23 січня глава парламенту Гуайдо оголосив себе виконувачем обов'язків президента країни.

США, більшість країн Латинської Америки та Євросоюзу визнали Гуайдо тимчасовим президентом, Росія висловила підтримку Мадуро.

23 березня у Венесуелу прибуло 100 російських військовослужбовців, яких очолює генерал Василь Тонкошкур. Неназваний чиновник повідомив венесуельському The Washington Post, що росіяни прибули в Каракас у межах військово-технічного співробітництва між країнами.

25 березня держсекретар США Майк Помпео зателефонував главі МЗС Росії Сергієві Лаврову у зв'язку із ситуацією у Венесуелі і закликав припинити перекидання російських військових у цю країну. 26 березня радник президента США з національної безпеки Джон Болтон заявив, що "Сполучені Штати не потерплять присутності іноземних ворожих військ".

26 березня спікер МЗС РФ Марія Захарова підкреслила, що російські військовослужбовці перебувають на території Венесуели відповідно до укладеної між Москвою і Каракасом у 2001 році угоди про військово-технічне співробітництво.