Губернатор Бєлгородської області не приїхав на зустріч із представниками добробатів. Вони передадуть полонених Україні

"Російський добровольчий корпус" показав полонених
Скріншот: Русский Добровольческий Корпус / Telegram
Губернатор Бєлгородської області країни-агресора РФ В'ячеслав Гладков 4 червня не з'явився на зустріч, яку йому призначив "Російський добровольчий корпус" (РДК). Про це повідомляє Telegram-канал корпусу.

"Досить передбачувано: пан Гладков не з'явився забрати простих російських солдатів – забракло мужності кавалеру ордена "мужності". Полонених, до речі, стало набагато більше, але доля їхня ні військове, ні цивільне керівництво не цікавить. Тільки [власник приватної військової компанії "Вагнер", визнаної у світі злочинною організацією] Євген Пригожин виявив сміливість і заявив про готовність узяти участь у переговорах", – ідеться в повідомленні.

На відео  10 російських військових, іще двоє лежать на медичних ліжках збоку.

Засновник і глава РДК Денис Нікітін повідомив, що полонених російських військових передадуть українській стороні для обміну.

РДК пропонував Гладкову зустріч в обмін на звільнення російських військових, яких добровольці захопили в полон, як самі кажуть, у Бєлгородській області. Губернатору дали час до 17.00. Гладков опублікував відеовідповідь за кілька хвилин до закінчення дедлайну.

У цьому ролику він назвав "поганцями, негідниками, вбивцями і фашистами" представників добробатів, заявив, що зараз у Новій Таволжанці відбувається бій із "ДРГ" і висловив сподівання, що всіх "диверсантів" буде вбито.

Контекст:

Навесні 2023 року "Російський добровольчий корпус" і легіон "Свобода Росії" кілька разів проникали на територію РФ. 22–23 травня вони здійснили рейд у Бєлгородську область. Вони закликали росіян приєднуватися до боротьби із чинним режимом. У легіоні розповіли, що хочуть створити у Бєлгородській області демілітаризовану зону, звідки РФ не зможе обстрілювати Україну.

Як заявили в РДК, під час рейду добробати зайшли на 42 км углиб території РФ, але поки що не мають ресурсів, щоб повноцінно зайняти й утримувати територію. Також РДК і легіон повідомили, що захопили полонених і трофейну техніку. Втрати добробатів, за їхніми підрахунками, тоді сягали двох загиблих і приблизно 10 поранених.

Україна до того, що відбувається в Бєлгородській області, не має стосунку, але "спостерігає із цікавістю", наголосив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк. Те, що відбувається в Бєлгородській області, – внутрішня справа РФ, додав секретар РНБО України Олексій Данілов. За інформацією ГУР, в операції брали участь лише громадяни РФ.

У ніч на 1 червня неподалік кордону України та Росії почався бій біля російського населеного пункту Шебекіно. Російські Telegram-канали писали, що автомобільний пункт пропуску "Шебекіно" атакували за допомогою танків, а під час обстрілу один зі снарядів влучив у будівлю МВС.

3 червня добровольці закликали жителів Бєлгородської області через "хаотичний обстріл" регіону з боку ЗС РФ евакуюватися на територію України. В Офісі президента підтвердили, що Україна готова організувати гуманітарний коридор.

4 червня РДК і легіон заявили, що в Бєлгородській області взяли в полон російських військових.