"Гумор як зброя масового спротиву". Сатиричний журнал Charlie Hebdo випустив "український" номер

Журнал із репортажем про Україну вийшов 25 травня
Фото: Charlie Hebdo / Twitter
Французький сатиричний журнал Charlie Hebdo 25 травня випустив "український" номер, розмістивши у ньому роботи українських карикатуристів. Про це журнал повідомив у Twitter.

Чотири сторінки номера зайнято репортажем з України та проілюстровано роботами українців – Юрія Журавля, Олега Гуцола, Олени Цуранової, Олексія Кустовського й багатьох інших. Майже всіх їх узято з виставки "Російський військовий корабель, іди нах...й", організованої в Одесі місцевим об'єднанням карикатуристів.

Цей самий репортаж під назвою "Україна: гумор як зброя масового спротиву" опубліковано на сайті видання. У ньому автор розповідає про гумор в Україні під час війни, про фразу "Російський військовий корабель, іди нах...й", згадує про жінку, що стала зіркою соцмереж, котра пропонувала російським військовослужбовцям покласти насіння в кишені, щоб проросли соняшники, коли ті помруть.

Автор репортажу відвідав виставку карикатуристів в Одесі. Там йому розповіли, що метою виставки є показати, що гумор – це зброя. Окрім того, карикатуристи відмовляються від своїх прав на роботи, а гроші від продажу оригіналів передають українській армії та підрозділам територіальної оборони, які захищають Одесу.

Автор підсумував свій репортаж розповіддю про кілька символів, які з'явилися в Україні під час повномасштабного вторгнення. Зокрема, про те, що російський та український герби почали ототожнювати з куркою (двоголовий орел) та виделкою (тризуб) відповідно.

"Ми робимо логічний висновок, що країна, емблемою якої є курка, не може перемогти країну, емблемою якої є виделка. Сумний [президент Росії Володимир] Путін може розгорнути всі свої танки, але на полі бою за іронією долі його уже значною мірою розбито", – такими словами завершено репортаж.

Контекст:

Charlie Hebdo – французький літературно-художній щотижневий журнал політичної сатири, виходить щосереди. Публікує карикатури, репортажі, дискусії та анекдоти нонконформістського характеру.

Журнал часто опинявся у центрі скандалів через свої карикатури. 2015 року на будівлю редакції в Парижі напали через карикатуру пророка Мухаммеда. Унаслідок нападу загинуло 12 людей, серед яких 10 співробітників редакції, охоронець головного редактора та поліцейський. Ще 11 людей дістали поранення.