Гутерріш заявив, що глибоко стурбований скасуванням зустрічі Трампа та Кім Чен Ина

Гутерріш прокоментував скасування зустрічі Трампа та Кім Чен Ина
Фото: news.un.org

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав президента США Дональда Трампа і північнокорейського лідера Кім Чен Ина продовжувати діалог, щоб здійснити ядерне роззброєння Корейського півострова.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш глибоко стурбований скасуванням зустрічі президента США Дональда Трампа і північнокорейського лідера Кім Чен Ина. Про це він заявив 24 травня в Женеві, повідомляють на сайті організації.

Гутерріш закликав сторони "продовжувати діалог, щоб знайти шлях до мирної і такої, що піддаватиметься перевірці, денуклеаризації Корейського півострова".

27 квітня в демілітаризованому селищі Пханмунджом Кім Чен Ин і Мун Чже Ін оголосили про намір офіційно завершити Корейську війну і підписали декларацію про денуклеаризацію Корейського півострова.

Почали підготовку до зустрічі Кім Чен Ина з Трампом. 10 травня американський президент анонсував її проведення 12 червня в Сінгапурі.

16 травня влада КНДР заявила, що припиняє переговори з Південною Кореєю через військово-повітряні навчання Max Thunder, які Сеул проводить разом із Вашингтоном.

Того самого дня глава МЗС Північної Кореї Кім Кі Гван заявив про можливе скасування зустрічі Кім Чен Ина з Трампом. За словами дипломата, американські представники хочуть, щоб КНДР ліквідувала свою ядерну зброю, а для Пхеньяна це неприйнятна умова.

Сьогодні Північна Корея за присутності іноземних журналістів завершила демонтаж ядерного полігону Пунгері.

Білий дім опублікував 24 травня лист американського президента на ім'я північнокорейського лідера, у якому президент США назвав недоречним проведення зустрічі після заяв лідера КНДР, що містять "величезний гнів і відкриту ворожість".