Гутерріш: Сьогодні на всьому Близькому Сході – безлад

За словами Гутерріша, до недавнього часу було враження, що ситуація на Близькому Сході "більш або менш контролюється"
Фото: EPA

Генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що ситуація на Близькому Сході є "справжнім гордієвим вузлом".

Увесь Близький Схід зараз являє собою "безлад", сказав генсек ООН Антоніу Гутерріш під час Мюнхенської конференції з питань безпеки, яку транслює Deutsche Welle.

"На Близькому Сході ми стикаємося з цим гордієвим вузлом. На Близькому Сході завжди були конфлікти – від самого початку цивілізації. І протягом останніх кількох десятиліть ми звикли до низки конфліктів і криз. Але завжди це було розуміння – можливо, наївне, – що міжнародна спільнота зможе впоратися", – зазначив він.

За словами Гутерріша, до недавнього часу було враження, що ситуація на Близькому Сході "більш або менш контролюється" і кожну кризу можна вирішити окремо.

"Що змінилося, так це те, що сьогодні на всьому Близькому Сході – безлад, безлад з низкою ліній розломів, які перетинають одна одну і є взаємопов'язаними", – наголосив він.

Гуттеріш зазначив, що продовжують існувати лінії розломів між ізраїльтянами і палестинцями, сунітами і шиїтами тощо.

Мюнхенська конференція з питань безпеки проходить 16–18 лютого. У порядку денному особливу увагу приділять майбутній ролі Європейського союзу як глобального гравця і його відносинам із Росією та США.