Глава МЗС Ізраїлю заявив, що триває "третя світова війна проти радикального ісламу"

Кац заявив, що Хаменеї причетний до екстремістської ісламської інфраструктури у США та Європі
Фото: ЕРА

29 квітня міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац заявив у соцмережі Х, що у світі триває "третя світова війна".

Твіт ізраїльського дипломата був відповіддю на повідомлення в соцмережі Х від верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї, який написав, що на Заході, зокрема в Англії, Франції та США, "люди у величезних кількостях виходять на вулиці, щоб скандувати гасла проти Ізраїлю й Америки", і що репутація США й Ізраїлю зіпсована.

Кац заявив, що Хаменеї "роками сприяв створенню екстремістської ісламської інфраструктури у США та Європі, а тепер захоплюється демонстраціями ненависті по всьому світу, які закликають до знищення Ізраїлю та США".

"В Ірані він жорстоко вбиває будь-якого протестувальника, який закликає до свободи особистості. Вільний світ має прокинутися і зрозуміти, що ми у розпалі третьої світової війни проти радикального ісламу. Ми маємо зупинити Іран зараз, поки не стало надто пізно", – вважає глава МЗС Ізраїлю.

Твіти Хаменеї й Каца з'явилися після загострення відносин Ірану й Ізраїлю на тлі збройного конфлікту сил оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) і палестинського терористичного угруповання ХАМАС у секторі Гази.

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС напали на Ізраїль, вони розстрілювали мирних жителів і брали заручників. Під час нападу загинуло приблизно 1200 людей, ще 240 потрапили в полон, повідомило Reuters. Ізраїль у відповідь розпочав контртерористичну операцію, а потім – наземну операцію в секторі Гази. Бойові дії в секторі Гази тривають досі. Під час ізраїльського наступу загинуло понад 34 тис. палестинців, повідомив телеканал Al Jazeera.  

У США заявили, що до нападу ХАМАС на Ізраїль причетний Іран. Видання The Wall Street Journal із посиланням на джерела повідомило, що представники служби безпеки Ірану допомогли палестинським бойовикам спланувати напад. 

У квітні 2024 року між Ізраїлем та Іраном сталася ескалація конфлікту. 1 квітня Ізраїль завдав удару по консульству Ірану в Сирії, унаслідок чого загинуло семеро іранських військовослужбовців. У відповідь 13 квітня Іран уперше атакував Ізраїль зі своєї території, застосувавши понад 300 дронів і ракет. Приблизно 99% цілей збили. У відбитті атаки брав участь не лише Ізраїль, а й США, Великобританія, Франція й, імовірно, Йорданія. 19 квітня Ізраїль завдав удару у відповідь по Ірану, вибухи пролунали поблизу аеропорту у провінції Ісфахан.