Глава МЗС Йорданії на тлі напруги на Близькому Сході вперше із 2015 року відвідає Іран

Візит Сафаді в Тегеран стане першою поїздкою міністра закордонних справ Йорданії до Ірану від березня 2015 року, зазначили ЗМІ
Фото: EPA

Віцепрем'єр-міністр і міністр закордонних справ Йорданії Айман Сафаді 4 серпня відвідає Тегеран. Про це повідомляє в Х йорданське МЗС.

Зазначено, що Сафаді передасть послання від короля Абдалли II президенту Ірану Масуду Пезешкіану про ситуацію в регіоні та двосторонні відносини.

Також глава МЗС Йорданії проведе зустріч із т.в.о міністра закордонних справ Ірану Алі Багері Кані.

Сафаді й Кані мали дві телефонні розмови за останні дві доби, наголосило IRNA.

Візит Сафаді в Тегеран стане першою поїздкою міністра закордонних справ Йорданії до Ірану від березня 2015 року, проінформувало "Радіо Свобода".

Контекст:

31 липня у відеозверненні до ізраїльського народу прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху заявив, що "попереду важкі дні", але в Ізраїлі "готові до будь-якого сценарію".

Раніше того самого дня іранське агентство Mehr повідомило, що главу політбюро палестинського терористичного угруповання ХАМАС Ісмаїла Ханію вбили в Тегерані. Він загинув під час авіаудару, завданого по Ірану вранці, пише агентство з посиланням на пресслужбу Корпусу вартових ісламської революції. Було атаковано резиденцію глави політичного крила ХАМАС в іранській столиці. Разом із ним загинув один з охоронців, ішлося в повідомленні.

Іран і ХАМАС звинувачують Ізраїль у вбивстві Ханії, який перебував у Тегерані на інавгурації нового іранського президента Пезешкіана. ЗМІ повідомляли, що верховний лідер Ірану Алі Хаменеї наказав ударити по Ізраїлю у відповідь на вбивство Ханії. Водночас Ізраїль не визнав і не спростував своєї причетності до авіаудару.

1 серпня президент США Джо Байден у телефонній розмові з Нетаньяху підтвердив готовність Вашингтона допомагати Ізраїлю захищатися від усіх загроз із боку Ірану, а також від підтримуваних Тегераном ХАМАС, ліванського угруповання "Хезболла" та єменських хуситів, проінформували в Білому домі.

2 серпня ЗМІ повідомили, що США мають намір скерувати на Близький Схід додаткові бойові літаки на тлі погроз Ізраїлю з боку Ірану.

Axios написав, що Іран може завдати удару по Ізраїлю 5 серпня.