Глава МЗС Литви заявив про необхідність ротації ППО на сході НАТО через російську агресію

Ландсбергіс висловився про необхідну реакцію НАТО на агресію РФ
Фото: EPA

Відповіддю Заходу на загрозу, що надходить від Росії, буде ротація ППО в регіоні Чорного і Балтійського морів. Про це сказав міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс на пресконференції з румунською колегою Лумініцею Одобеску у Вільнюсі 11 січня, повідомляє LRT.

"Саме ротація ППО, яка могла б відбутися як у Чорноморському регіоні, так і в Балтійському регіоні, я вважаю, була б адекватною відповіддю на російську ескалацію, яка триває", – заявив міністр.

Він нагадав, що у вересні та грудні 2023 року, коли Росія атакувала українську портову інфраструктуру, на території Румунії розбилися російські безпілотники. Наприкінці грудня в повітряний простір Польщі також залетіла російська ракета.

"Ескалація вже відбувається, і ці дії, падіння дронів, хоч і здаються ненавмисними, але вони є ескалацією. Їх би не сталося, якби Росія не вела війну проти України", – сказав Ландсбергіс.

За словами міністра, на зустрічі обговорювали довгострокову стратегію стримування Росії, можливості створення нової архітектури європейської безпеки без Росії, необхідність її ізоляції в міжнародних організаціях, зниження здатності Росії продовжувати війну завдяки посиленню тиску і застосуванню санкцій.

Контекст:

У червні минулого року союзники по НАТО погодилися, що модель ротації ППО з'явиться, але її поки не реалізовано, зазначає LRT. Країни Балтії зараз ведуть переговори з країнами, які можуть розмістити повітряні системи в регіоні.