"Ходи й обертайся". Комік Мірзалізаде розповів, що після скандального жарту про росіян йому почали погрожувати

Мірзалізаде: Хто я такий, щоб просити вибачення у російських людей?
Скріншот: Stand-Up Club #1 / YouTube
Білоруський стендап-комік Ідрак Мірзалізаде розповів в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону, що після скандалу з жартом про росіян, через який йому заборонили в'їзд до Росії, йому почали погрожувати.

У березні 2021 року, виступаючи на YouTube-шоу "Разгоны", Мірзалізаде розмірковував про складнощі, з якими стикаються люди неслов'янської зовнішності під час оренди житла в Росії. Він розповів, як разом із братом знайшов забруднений калом матрац у квартирі, яку до нього винаймали росіяни. "Мабуть, росіяни обмазуються гівном і лягають спати", – пожартував Мірзалізаде. Наприкінці серпня коміку довічно заборонили відвідувати Росію.

"Після того, як спалахнув цей скандал, ви багато листів із погрозами отримали?" – запитав Гордон.

"Так, але це все дрібниця. Я їх отримував багато, кілька тисяч. Ви називаєте це листами? Це не листи на поштову адресу, а повідомлення в Instagram. Тому що тільки там могли дістатися люди", – відповів комік.

За його словами, здебільшого йому писали повідомлення із погрозами смерті.

"Ходи й обертайся", неприємні слова щодо походження... Розумієте, люди вимагали у мене вибачень за ксенофобію – вони вважали це за ксенофобію, – водночас вони писали мені максимально ксенофобські, шовіністичні повідомлення. Тобто логіки в цьому взагалі жодної не було", – сказав комік.

Він наголосив, що готовий був одразу перепросити, якби йому хоч хтось написав адекватне повідомлення.

"Багато хто мені каже, що "тобі треба було одразу перепросити". Я б, можливо, перепросив – можливо, якби хтось мені написав адекватно. Мені все, що писали... Я не все, звичайно, читав, але переважна більшість – це просто погрози смерті. Тобто я, виходить, маю перепросити, бо мені погрожують смертю, погрожують скалічити мене? Через це? А в чому щирість таких вибачень? Я не розумію, у чому сенс. Якщо я маю перепросити у російського народу… Та хто я такий? Я щиро не розумію. Цей інцидент, навпаки, ніби суперечить тезі цих людей, що "це великий народ і ти мусиш..." Та хто я такий, щоб просити вибачення у російських людей? Я справді так вважаю", – сказав Мірзалізаде.

Після скандалу через жарт про матрац комік перепросив у людей, яких він міг зачепити. В інтерв'ю Гордону він повторив вибачення.

"Я, користуючись нагодою, вчергове прошу вибачення у людей, яким завдала незручностей ця історія. Я найбільше не хотів би, щоб вона розвивалася так активно. Але вона ось... Її розвивали. І не я її розвивав", – зазначив комік.

Інтерв'ю з Мірзалізаде вийде сьогодні на YouTube-каналі "В гостях у Гордона", трансляцію розпочнуть о 18.00

Контекст:

Мірзалізаде народився 1992 року в Азербайджані. За національністю – талиш. У два роки разом із сім'єю переїхав до Мінська, має білоруське громадянство. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету, але за фахом ніколи не працював.

Ще у шкільні роки почав грати у КВК, потім виступав у Студентській лізі КВК БДУ. Перший сольний стендап-виступ Мірзалізаде відбувся 2013 року в Мінську в межах проєкту "Открытый микрофон", зазначило видання "Вокруг ТВ". Після закінчення університету комік переїхав до Москви, де продовжив займатися стендапом. У Росії він був одним із резидентів Stand Up Club №1.

Після заборони на в'їзд до Росії комік перебрався до Грузії.