Ходорковський: Я 8 тонн готівки за день перекладав туди-сюди

Ходорковський: У грабіжника нашого банку текла кров і граната без чеки була в руках. А міліція радісно стояла і дивилася, як це все відбувалося
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Російський бізнесмен та опозиційний політик Михайло Ходорковський в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону заявив, що повністю "відбив" собі сприйняття готівки як чогось суттєвого.

Російський бізнесмен та опозиційний політик Михайло Ходорковський в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону розповів, як "працював" вантажником у своєму банку.

"Цікавий момент: я собі відбив повністю сприйняття готівки як чогось суттєвого. У нас був банк... Не пам'ятаю, який це рік був. Банк ми зробили у 88-му, а це був, напевно, рік 89-й або 91-й. Не пам'ятаю вже. У нас було сховище на Люсинівській вулиці. І там зберігалися гроші, зокрема клієнтські. Я туди пішов на короткий час попрацювати вантажником, просто щоб подивитися, як у моєму банку працює банківське сховище. І нормою для вантажника було 8 тонн грошей за день перекласти. І я 8 тонн за день перекладав туди-сюди. Їх упаковували, у пластик пакували тощо. Загалом, важка робота. Тому що, коли машини працюють, ще пил від цих грошей. За деякий час, коли тобі треба 8 тонн у цьому підвалі, де ще й важко дихати, перенести із одного місця до іншого, ти перестаєш ці гроші сприймати як гроші. Все – не гроші більше", – сказав Ходорковський.

За його словами, сховище одного разу намагалися пограбувати.

"Там був смішний момент. Нас якось намагалися пограбувати. Приїхала чудова людина, увійшла на перший рубіж і висмикнула чеку із гранати. І каже менту, який там стояв: "Відчиняй другий рубіж". А рубежів же всього чотири. І відчинити він його не може, тому що менти з того боку дивляться у віконечко і бачать таке неподобство, і точно не відчинять. Ось цей міліціонер дістає пістолет і стріляє в ногу хлопцеві, який стоїть із гранатою, з якої висмикнули чеку. І це все відбувається у приміщенні площею 4 м&³2;. Відморозки цілковиті. Значить, цей дивом не впустив гранату. І йде нагору, вискакує зі сховища... Із пораненою ногою. І тікає до багатоповерхівки", – зазначив бізнесмен.

Водночас зловмисник планував відвезти украдені гроші одними "Жигулями".

"По-моєму, на четвертому поверсі він заліг. А у нього кров тече, граната без чеки. З'їхалася вся міліція, яка лише могла. Погнали до цього хлопця домовлятися нашого співробітника служби безпеки. До речі, [ексголова служби безпеки компанії ЮКОС] Олексій Пічугін, який наразі, наскільки я розумію, на довічному ув'язненні. І ось він переконав бандита вставити чеку назад до гранати. І після цього його вже забрали. Міліція радісно стояла дивилася, як це все відбувалося. І потім у цього мужика питають: "Ну а як ти збирався щось вивезти? Спільники де твої?" Каже: "Спільник поїхав. Він на "Жигулях". Тут усі починають дико ржати, тому що у сховищі – 42 тонни грошей. Усі думають: "Може, простіше було йому дати? Скільки він "Жигулями" відвіз би?" – підкреслив Ходорковський.

Ходорковський: Кучма вночі з усієї дурі вдарив мене ножем, кров'яка б'є, блін. Він тоді сказав: "Я хотів йому виколупати око". Читайте повну версію інтерв'ю

Ходорковський у 1997–2004 роках був співвласником російської нафтової компанії ЮКОС. У 2004 році, за оцінками російського Forbes, зі статком сумою $15,2 млрд він був найбагатшим бізнесменом Росії.

У 2003 році російські правоохоронці порушили кримінальну справу проти ЮКОСа щодо ухиляння від сплати податків, того ж року Ходорковського та його партнера Платона Лебедєва заарештували. Бізнесменів засудили до дев'яти років колонії (згодом суд зменшив їм строки до восьми років), компанія ЮКОС пройшла через процедуру банкрутства, а у 2007 році її ліквідували.

У 2009 році Ходорковському та Лебедєву висунули нові обвинувачення у другій справі ЮКОСа – про розкрадання акцій "доньок" нафтової компанії із подальшою легалізацією частини грошей. У 2010 році їх засудили до 14 років колонії (згодом строки зменшили до 11 років).

У грудні 2013 року президент РФ Володимир Путін помилував Ходорковського, одразу після звільнення бізнесмен поїхав із Росії, наразі із родиною мешкає у Великобританії. Загалом за ґратами Ходорковський перебував 10 років. Зараз проти нього у РФ розслідують іще кілька кримінальних справ, зокрема так звану третю справу ЮКОСа (про розкрадання нафти та легалізацію викраденого майна заради отримання коштів від його реалізації), а також справу про убивство мера Нефтеюганська у 1998 році. Ходорковський вини в інкримінованих йому злочинах не визнає.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube