Грузія припинила реекспорт європейських автомобілів у РФ і Білорусь

Обмеження на реекспорт автомобілів у РФ передбачено 11-м пакетом санкцій ЄС
Фото: depositphotos.com

У Грузії набула чинності заборона на експорт і реекспорт автомобілів із країн Євросоюзу в Росію і Білорусь. Про це 26 вересня повідомило "Эхо Кавказа".

Це обмеження передбачено 11-м пакетом санкцій ЄС, який затвердили 23 червня. У Росію заборонено вивозити автомобілі з об'ємом двигуна понад 1900 см&³3; (1,9 літра), а також усі електричні й гібридні автомобілі.

Заборона на постачання в Росію та Білорусь автомобілів американського виробництва набула чинності 1 серпня.

За інформацією Грузстату, якщо в липні з Грузії в Росію було реекспортовано 1054 машини загальною вартістю $13,346 млн, то в серпні – лише 85 одиниць (вартістю $781,1 тис.). У першій половині поточного року з Грузії до Росії реекспортовано 4840 автомобілів. Їхня загальна вартість – $65,8 млн.

Реекспорт автомобілів із Грузії у країни Центральної Азії триває в колишньому темпі. Експерти неодноразово висловлювали думку, що частину цих машин потім переправляють у Росію.

Протягом останніх двох років реекспорт автомобілів став однією з найважливіших статей експорту Грузії, сягнувши поточного року $1,178 млрд – майже 33% усього експорту.

Контекст:

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого 2022 року на РФ наклали майже 15,2 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – майже 17,9 тис. Росія – найбільш підсанкційна країна у світі, вона випередила Іран, Сирію й Північну Корею.

Американська влада називала Грузію серед країн, які допомагають Росії обходити санкції. У цьому списку також були Туреччина, Казахстан, Об'єднані Арабські Емірати та Вірменія. Через це Грузію у червні відвідали спецпредставники США, ЄС і Великобританії щодо санкцій. "Росіяни хочуть використовувати територію Грузії для фінансування і забезпечення своєї воєнної машини. Ми працюємо із сусідами Росії та найбільшими торговельними партнерами Росії, щоб цього не відбулося", – сказав глава санкційного управління Держдепу США Джеймс О'Браєн.