Індійські ВПС завдали авіаудару по табору пакистанських бойовиків, у відповідь Пакистан збив два індійські військові літаки

Відносини між Індією та Пакистаном загострилися
Фото: ЕРА

Після теракту в індійському штаті Джамму і Кашмір 14 лютого відносини між Індією та Пакистаном загострилися. В Ісламабаді вже заявили, що військові готові розглянути питання про застосування ядерної зброї.

26 лютого індійська влада повідомила, що завдала авіаудару по табору бойовиків на території Пакистану, повідомляє Reuters.

Влада Пакистану повідомила, що загиблих унаслідок інциденту немає, хоча індійська сторона заявила про численні жертви.

Авіаудар став відповіддю на теракт у Кашмірі, який стався 14 лютого. Тоді щонайменше 40 індійських військових загинуло внаслідок вибуху машини, яка протаранила автобус із силовиками у штаті Джамму і Кашмір. Відповідальність за теракт узяла на себе пакистанська ісламістська група "Джаїш-е-Мухаммад".

Після авіаудару влада Пакистану заявила, що готова відреагувати на агресію з боку Індії. В Ісламабаді нагадали, що країна має ядерну зброю і військові готові розглянути питання про її застосування.

Сьогодні офіційний представник збройних сил Пакистану Асіф Гафур у своєму Twitter повідомив, що військово-повітряні сили Пакистану збили два індійські військові літаки.

За його словами, інцидент стався в повітряному просторі Пакистану в регіоні Кашмір.

Представник армії Пакистану заявив, що одного індійського пілота було заарештовано, доля ще двох пілотів невідома.

Прикордонний регіон Кашмір є предметом територіальних суперечок між Індією та Пакистаном. Із моменту набуття незалежності від Великобританії 1947 року країни вели за нього кілька воєн. Із 1989 року в регіоні сталося не менше ніж 10 нападів терористів-смертників, але це тільки друга атака з використанням автомобіля.

Угруповання "Джаїш-е-Мухаммад" створив священнослужитель Масуд Азхар 2000 року. Його вже звинувачували в терактах на території Індії, зокрема в нападі на індійський парламент 2001 року. Індія, Великобританія, США і ООН визнали "Джаїш-е-Мухаммад" терористичною організацією. Її діяльність у Пакистані заборонено із 2002 року, проте лідер угруповання залишається на волі.