Іспанія заблокувала придбання Угорщиною мадридської компанії, чиї технології можуть бути корисними Україні

Іспанія не дозволила продавати виробника вагонів Talgo угорському консорціуму
Фото: EPA

Іспанія заблокувала придбання Угорщиною мадридського виробника поїздів Talgo на тій підставі, що проросійський уряд Віктора Орбана не має купувати технології, які можуть бути корисними Україні. Про це 12 вересня пише Financial Times із посиланням на джерела в іспанському уряді.

Джерело видання заявило, що Мадрид наклав вето на пропозицію Talgo вартістю €619 млн частково тому, що компанія могла б допомогти відновленню України, допомагаючи їй зміцнити залізничне сполучення з ЄС.

За словами чиновника, Talgo може допомогти Україні подолати одну велику перешкоду для інтеграції у європейську залізничну мережу – залізничні колії в ЄС та Україні мають різну ширину. Іспанська компанія використовує передові розробки, такі як технологія автоматичної зміни колії, які дадуть поїздам змогу безперешкодно переміщатися між українськими залізничними коліями й вужчими рейками у європейських країнах.

Ширина залізничних колій в Україні становить 1520 мм, що відповідає радянським нормам, проте стандарт європейських колій становить 1435 мм, пояснює видання. Через цю різницю більшість пасажирів поїздів до Варшави і з Варшави змушені чекати кілька годин, поки осі поїзда регулюватимуть вручну. Такі затримки також зачіпають вагони, які перевозять український експорт зерна та інших товарів, вага яких посилює проблему несумісності колії.

Технологію змінної ширини колії розробили в Іспанії, тому що у країні також використовують шляхи різної ширини. Там поширена іберійська колія завширшки 1668 мм, але на півночі країни є вузька колія завширшки 1000 мм, а високошвидкісні поїзди ходять стандартними європейськими коліями.

За даними Talgo, її система змінної колії дає поїзду можливість адаптувати ширину колії під час руху зі швидкістю приблизно 15 км/год без необхідності зупинки. Компанія була піонером в галузі технології зміни колії, і її досі вважають у ній лідером, хоча інші компанії вже мають аналогічні розробки.

Угорський консорціум Ganz-Mávag, який подавав заявку на придбання Talgo, уже заявив, що "немає жодних обґрунтованих причин" для вето Іспанії, і пообіцяв розпочати судові розгляди проти іспанського уряду.

Офіційно Іспанія засекретила документи, які пояснюють її рішення, ухвалене з міркувань "суспільної безпеки й порядку", і відмовилася коментувати, чи пов'язані її побоювання з угорським урядом та відносинами країни з Росією.