Іспанське видання відзначило СКМ як власника "Азовсталі" нагородою "За солідарність"

Los Leones de El Español 2022 щорічна премія видання El Español, яку вручають людям за значні досягнення в суспільстві
Фото: elespanol.com

Іспанське видання El Español відзначило щорічною премією захисниць "Азовсталі" та власника заводу компанію СКМ Ріната Ахметова. Церемонія нагородження відбулася в Мадриді, повідомляє сайт El Español.

Зокрема, нагородою відзначили жінок, які захищали Маріуполь від російської навали, а також представниць Асоціації родин захисників "Азовсталі". Від їхніх імен нагороду отримали парамедикиня Катерина (Пташка) Поліщук і дружина захисника Маріуполя та представниця асоціації Ольга Андріанова.

Нагороду "За солідарність" власникам "Азовсталі" отримала директорка з комунікацій СКМ – інвестиційної компанії Ріната Ахметова Наталія Ємченко.

"Це нагорода для "Азовсталі", захисників заводу й Маріуполя, містян й українців. І для нас, для бізнесів СКМ, для пана Ахметова як нашого інвестора велика честь зробити внесок у захист Маріуполя й у перемогу України, яка, я впевнена, невідворотна", – сказала у своїй промові Ємченко.

Президент El Español Педро Рамірез наголосив, що жінки "Азовсталі" втілюють і синтезують цінності видання: "свободу, справедливість, рівність, стійкість, незалежність, войовничість і достовірність".

El Español – лідер серед іспанських ЗМІ з майже 20 млн аудиторії. Los Leones de El Español 2022 – щорічна премія видання El Español, яку вручають людям за значні досягнення в суспільстві. Гостями заходу нагородження стали міністр закордонних справ Хосе Мануель Альбарес, міністерка оборони Маргарита Роблес, мер Мадрида Хосе Луїс Мартінес-Алмейда.

Контекст:

Завод "Азовсталь" був останнім об'єктом у Маріуполі в Донецькій області, який контролювали українські військові. Там були бійці Національної гвардії, зокрема полку "Азов", співробітники СБУ, військовослужбовці ЗСУ, прикордонники й поліцейські. У бомбосховищах заводу також до початку травня перебували сотні цивільних.

Генеральний штаб ЗСУ повідомив пізно ввечері 16 травня, що з "Азовсталі" евакуювали 264 українських військовослужбовців, зокрема 53 тяжкопоранених.

У ніч проти 17 травня президент України Володимир Зеленський заявив про початок операції з порятунку захисників Маріуполя. За інформацією британської розвідки станом на ранок 20 травня, завод "Азовсталь" покинуло до 1700 українських військових. Зеленський у червні уточнив, що російські окупанти тримають у полоні понад 2,5 тис. захисників "Азовсталі" – їх перевезли з Маріуполя до Новоазовська й Оленівки, розташованих на території, підконтрольній бойовикам "ДНР".

21 вересня Україна й Росія провели наймасштабніший з моменту початку вторгнення РФ обмін полоненими. З полону звільнили 215 військовослужбовців, які захищали Україну.

Ті, хто повернувся з російського полону, схудли на десятки кілограмів. Зокрема, пресофіцер "Азову" Дмитро Козацький (позивний Орест) схуд до 55 кг, а морпіх Михайло Діанов втратив 30% своєї нормальної ваги.