Ізраїль готується до багатоденної атаки з боку Ірану й "Хезболли" – ЗМІ

Ізраїль чекає на удари з двох напрямків
Фото: EPA (ілюстративне)

Ізраїль готується до потенційної багатоденної атаки з боку Ірану і його союзника "Хезболли" після нещодавніх убивств двох високопосадовців бойовиків. Про це 4 серпня повідомляє NBC News із посиланням на неназваного ізраїльського чиновника.

За словами чиновника, Ізраїль побоюється, що у відповідь на вбивство політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії й командира "Хезболли" Фуада Шукра протягом кількох днів можуть бути запущені хвилі ракет і безпілотників. Очікують, що "Хезболла" атакуватиме Ізраїль із півночі, а іранська зброя більшої дальності вестиме вогонь зі сходу.

За словами чиновника, цією атакою противники спробують "вимотати" Ізраїль.

Джерело зазначає, що США чинять сильний тиск, щоб домогтися припинення вогню в той час, поки президент США Джо Байден залишатиметься при владі. За словами чиновника, ізраїльські переговорники 3 серпня зустрічалися в Каїрі для продовження переговорів, але не досягли прориву.

 

Контекст:

27 липня в Ізраїлі заявили про ракетний удар по місту Мадждаль-Шамс, поклавши відповідальність на "Хезболла". Повідомляли про 11 загиблих дітей і підлітків через падіння боєприпасу на футбольне поле, іще приблизно 30 людей постраждали. Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху зазначив, що Ізраїль не залишить без відповіді атаку і "Хезболла" заплатить за це "найвищу ціну, яку вона ще не платила".

29 липня Ізраїль ударив по Лівану, за даними Al Jazeera, загинуло два члени "Хезболли".

31 липня в Тегерані – столиці Ірану – убили голову політбюро ХАМАС Ісмаїла Ханію. У вбивстві свого лідера ХАМАС звинуватив Ізраїль.

Після цього верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї наказав ударити по Ізраїлю у відповідь на вбивство в Тегерані.

1 серпня Axios із посиланням на трьох американських чиновників написав про впевненість Білого дому в тому, що Іран має намір здійснити атаку на Ізраїль найближчими днями. Декілька американських і міжнародних авіакомпаній уже оголосили про зупинення польотів до Ізраїлю і з країни.