Ізраїль скерує у Францію та Німеччину документи, які доводять розроблення Іраном ядерної програми

Ізраїль стверджує, що Іран, як і раніше, розробляє військову ядерну програму
Фото: ЕРА

30 квітня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху повідомив, що Моссаду вдалося дістати 55 тисяч матеріалів із таємного архіву Тегерана, які підтверджують інформацію, що Іран продовжує розробляти військову ядерну програму. Він зазначив, що вже обговорив це питання з лідерами Франції та Німеччини.

Ізраїль скерує в Німеччину та Францію експертів із матеріалами, які доводять, що Іран таємно працює над створенням ядерної зброї. Про це під час телефонної розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Ангелою Меркель повідомив прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху. Про це йдеться у Twitter глави уряду Єврейської держави.

"Прем'єр-міністр Нетаньяху погодився скерувати професійну команду, щоб поділитися з Німеччиною та Францією здобутим Ізраїлем докладним матеріалом стосовно зусиль Ірану щодо  розроблення ядерної зброї", – ідеться в повідомленні.

30 квітня Нетаньяху повідомив, що ізраїльській розвідці вдалося дістати 55 тисяч матеріалів із таємного архіву Тегерана, які підтверджують інформацію, що Іран продовжує розробляти військову ядерну програму.

20 липня 2015 року Рада Безпеки ООН схвалила угоду, спрямовану на обмеження ядерної програми Ірану в обмін на зняття з нього санкцій. Іран гарантував, що відмовиться від ідеї створення ядерної зброї. За 10 років, у разі виконання Іраном умов ядерної угоди, усі обмеження й умови, що містяться в цій резолюції ООН, припинять дію.

У січні 2018 року президент США Дональд Трамп заявив, що США можуть вийти з ядерної угоди з Іраном.

Штати неодноразово розширювали санкційний список стосовно Ірану, звинувачуючи Тегеран у фінансуванні терористів і проведенні загрозливих ракетних випробувань.

30 квітня державний секретар США Майк Помпео сказав, що Штати вийдуть із ядерної угоди з Іраном, якщо "її недоліки не буде усунено".