Ізраїль оголосив генсека ООН персоною нон ґрата

Гутеррішу заборонили в'їзд до Ізраїлю
Фото: EPA

Міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац оголосив генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша персоною нон ґрата й заборонив йому в'їзд до країни. Про це він написав 2 жовтня в соцмережі Х.

"Кожен, хто не здатний однозначно засудити злочинний напад Ірану на Ізраїль, як це зробили майже всі країни світу, не заслуговує ступати на землю Ізраїлю", – заявив міністр.

Він наголосив, що Гутерріш на посаді генсека ООН досі "не засудив різанини й сексуальних злочинів, які скоїли вбивці ХАМАС 7 жовтня". Також Кац звинуватив генсека ООН у тому, що той "надає підтримку терористам, ґвалтівникам і вбивцям із ХАМАС, "Хезболли", хуситам, а тепер і флагману глобального тероризму – Ірану".

Кац заявив, що Гутерріша запам'ятають як "пляму в історії Організації Об'єднаних Націй".

Напередодні ООН випустила заяву Гутерріша, яка складалася із двох пропозицій. Він засудив розширення конфлікту на Близькому Сході й закликав до припинення вогню.

Контекст:

27 вересня ЦАХАЛ під час авіаударів по центральному штабу "Хезболли" у столиці Лівану Бейруті ліквідував лідера терористичного угруповання Хасана Насраллу.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху пояснив, що віддав розпорядження про ліквідацію лідера "Хезболли", зокрема, заради повернення додому жителів півночі країни, яких евакуювали через обстріли з території Лівану.

The Washington Post писала, що США після вбивства Насралли готуються до різних сценаріїв імовірної відповіді Ірану, який підтримує ліванське угруповання.

Увечері 30 вересня армія Ізраїлю розпочала наземну операцію проти "Хезболли" в Лівані.

Увечері 1 жовтня Іран атакував Ізраїль більше ніж 180 ракетами, про це повідомили в Армії оборони Ізраїлю. Іран стверджує що, зокрема, поцілив по трьох ізраїльських військових базах у районі Тель-Авіва. У ЦАХАЛ заявили, що атака Ірану "матиме наслідки", а також про те, що багато іранських ракет перехопили, але є кілька влучань у центрі й у кількох районах на півдні країни.