Ізраїль оголосив президента Бразилії персоною нон ґрата через висловлювання про сектор Гази

Лула да Сілва прирівняв ізраїльську операцію в Газі до політики Гітлера під час Голокосту
Фото: EPA

Міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац оголосив президента Бразилії Луїса Інасіо Лулу да Сілву персоною нон ґрата через його порівняння війни в секторі Гази з Голокостом. Про це 19 лютого повідомив ізраїльський телеканал i24 News.

18 лютого президент Бразилії Лула да Сілва на саміті Африканського союзу в Ефіопії прирівняв ізраїльську операцію в Газі до політики лідера нацистської Німеччини Адольфа Гітлера під час Голокосту, пише BBC.

Він заявив, що "те, що відбувається в секторі Гази з палестинським народом, не має аналогів в інших історичних моментах", а потім виправився, додавши, що "насправді це існувало, коли Гітлер вирішив убивати євреїв".

Його заява спричинила різку критику з боку Ізраїлю. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху назвав слова бразильського лідера "ганебними й серйозними", пише Reuters.

На думку Нетаньяху, "це тривіалізація Голокосту і спроба напасти на єврейський народ і право Ізраїлю на самооборону". Він переконаний, що порівнювати Ізраїль із нацистами і Гітлером означає перетинати червону лінію.

Кац після цієї заяви викликав посла Бразилії в Ізраїлі Федеріко Маєра. Він заявив, що слова Сілви – це серйозний антисемітський напад.

"Від мого імені й від імені громадян Держави Ізраїль – повідомте президента Лулу, що він є небажаною особою в Ізраїлі, доки він не відмовиться від своїх слів", – заявив Кац послу.

Контекст:

Активні бойові дії між Ізраїлем і ХАМАС тривають із 7 жовтня 2023 року, коли бойовики терористичного угруповання здійснили масований ракетний обстріл південних та центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників. Ізраїль у відповідь почав контртерористичну операцію, а потім – наземну операцію в секторі Гази.

У листопаді відбулося тимчасове перемир'я між Ізраїлем і ХАМАС. Угода передбачала звільнення бойовиками 50 ізраїльських жінок і дітей в обмін на 150 засуджених за терористичні злочини палестинських ув'язнених. За підсумками кількох обмінів звільнили 110 заручників, зазначив міністр оборони Йоав Галант 2 грудня.

1 грудня армія Ізраїлю звинуватила ХАМАС у порушенні перемир'я й відновила бойові дії в Газі. Воєнну операцію ЦАХАЛ розширив на всю територію сектору.

23 грудня підконтрольна ХАМАС влада сектору Гази оголосила про загибель 20 тис. палестинців унаслідок дій Ізраїлю.

8 січня 2024 року в міноборони Ізраїлю повідомили про перехід до менш інтенсивної війни в секторі Гази.

За підсумками 100 днів війни проти ХАМАС у Газі було ліквідовано 9 тис. терористів, 522 ізраїльські військові загинули, повідомили в ЦАХАЛ 14 січня.

9 лютого Нетаньяху казав, що Армія оборони Ізраїлю проведе в місті Рафах операцію зі знищення бойовиків ХАМАС. У місті перебуває понад 1,3 млн палестинців, вони зібралися там після того, як ЦАХАЛ випустив попередження про евакуацію з північної частини Гази й інших районів сектору під час наземного наступу на ХАМАС.