Ізраїль заявив, що по місту на Голанських висотах вдарили іранською ракетою, яку використовує тільки "Хезболла". Число загиблих зросло

На футбольне поле, де грали діти, впала ракета Falaq-1, яка вироблена в Ірані, розповіли в ЦАХАЛ
Фото: דובר צה״ל דניאל הגרי - Daniel Hagari / Х

Кількість загиблих внаслідок ракетного удару по місту Мадждаль-Шамс на підконтрольних Ізраїлю Голанських висотах 27 липня зросла до 12 людей. Про це на пресконференції з місця обстрілу повідомив речник ЦАХАЛ Даніель Хагарі, написав The Times of Israel.

За словами Хагарі, на футбольне поле, де грали діти, впала ракета Falaq-1, яка вироблена в Ірані.

Він наголосив, що це ракета з боєголовкою, яка містить понад 50 кг вибухівки.

Спікер ЦАХАЛ розповів, що "результати експертизи, проведеної на місці події, вказують на Falaq-1", яка "використовується лише терористичним угрупуванням "Хезболла".

Раніше "Хезболла" заявила, що випустила одну ракету Falaq по ізраїльській військовій базі на північ від Мадждаль-Шамс, але заперечила факт атаки на місто, поінформував The Times of Israel.

Міністр національної безпеки Ізраїлю Ітамар Бен-Гвір сказав духовному лідеру друзської громади шейху Муафаку Тарифу, що, на його думку, Ізраїль має розпочати війну проти "Хезболли" після удару по Мадждаль-Шамс, повідомив The Times of Israel.

Контекст:

"Хезболлу" (Партію Бога) заснувала 1982 року Революційна гвардія Ірану. Її головними цілями були експорт Ісламської революції в Ірані й боротьба з ізраїльськими силами, що вторглися до Лівану під час громадянської війни (1975–1990). Згодом "Хезболла" взяла на себе роль головного ворога Ізраїлю в Лівані. Вона підтримує тісні зв'язки з палестинськими групами, такими як ХАМАС й "Ісламський джихад".

ЗМІ повідомляли, що "Хезболла" разом з Іраном брала участь у розробленні плану вторгнення ХАМАС в Ізраїль, яке відбулося 7 жовтня 2023 року. Угруповання заявляло, що "повністю готове" воювати з Ізраїлем. Після цього ракетні удари по півночі Ізраїлю з Лівану не припиняли.

18 квітня 2024 року Армія оборони Ізраїлю в Telegram повідомила, що ізраїльське військове командування затвердило план наступу на Ліван.

27 червня Politico з посиланням на джерела в розвідці США написало, що війна між Ізраїлем і "Хезболлою" може розпочатися в найближчі кілька тижнів.

29 червня представництво Ірану в ООН заявило, що в разі атаки Ізраїлю на Ліван розпочнеться "війна на знищення". На таку загрозу Кац відповів, що "режим, який загрожує знищенням, заслуговує на знищення", підтвердивши готовність застосувати військову силу, якщо "Хезболла" не припинить обстрілювати Ізраїль.

27 липня в Ізраїлі заявили про ракетний удар по місту Мадждаль-Шамс, поклавши відповідальність на "Хезболла". Повідомляли про 11 загиблих дітей та підлітків через падіння боєприпасу на футбольне поле, ще близько 30 людей постраждали. Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху зазначив, що Ізраїль не залишить без відповіді атаку і "Хезболла" заплатить за це "найвищу ціну, яку вона ще не платила".