Ізраїльські партії домовилися про створення коаліції та уряду без Нетаньяху

Якщо парламент затвердить новий уряд, наступними прем'єрами Ізраїлю стануть Беннетт (зліва) і Лапід (праворуч)
Фото: EPA (архів)
Опозиційні партії Ізраїлю уклали угоду про створення коаліції без правоцентристської партії "Лікуд" чинного прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху. Про це лідер партії "Єш атід", колишній міністр фінансів Яір Лапід повідомив президентові Реувену Рівліну вночі 2 червня, інформує Times of Israel.

У повідомленні зауважено, що коаліцію було сформовано приблизно за пів години до крайнього терміну, відведеного на це – в іншому разі країні загрожували нові вибори.

Times of Israel називає ймовірний уряд "тонким, як бритва". До коаліції увійшло вісім із 13 партій, які мають абсолютно різні ідеологічні погляди, і 61 зі 120 депутатів – мінімально можлива більшість.

Зокрема, майбутній уряд підтримала партія "Раам" – це перший випадок в історії Ізраїлю, коли в керівну коаліцію увійде арабська партія.

Опозиційні політики домовилися, що очолювати уряд протягом двох років (до 2023 року) буде голова партії "Яміна", ексміністр оборони Нафталі Беннет. Після цього прем'єр-міністром буде Лапід (до 2025 року).

Тепер склад нового коаліційного уряду протягом 12 днів має затвердити Кнесет.

Контекст:

Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху перебував на цій посаді 12 років.

Позачергові парламентські вибори в Ізраїлі відбулися 23 березня. 6 травня Нетаньяху втратив право на формування уряду Ізраїлю – закінчився строк, відведений йому для цього. Країна опинилася на порозі п'ятих із квітня 2019 року парламентських виборів.

Колишній уряд Ізраїлю розпався у грудні минулого року через те, що партнери по керівній коаліції Нетаньяху і колишній спікер Кнесету, голова партії "Кахоль Лаван" Бенні Ганц не домовилися про держбюджет на наступний рік. Тоді Нетаньяху відмовився затверджувати бюджет, пославшись на надзвичайні обставини у зв'язку з пандемією коронавірусу.

Критики заявляли, що Нетаньяху хотів перешкодити Ганцу обійняти пост прем'єр-міністра восени 2021 року, як це було погоджено в коаліційному договорі.