Японія заявила про плани відмовитися від бензинових автомобілів

Toyota випускає переважно гібридні і бензинові авто
Фото: EPA
Влада Японії поставила за мету досягти нульового рівня вуглецевих викидів до 2050 року. За оцінками уряду країни, розроблена "стратегія зеленого зростання" дасть економічний ефект у розмірі $1,8 трлн.

Уряд Японії заявив про намір країни відмовитися від автомобілів із бензиновими двигунами протягом найближчих 15 років, повідомило агентство Reuters 26 грудня.

Такої мети уряд країни хоче дійти за планом досягнення нульового рівня вуглецевих викидів до 2050 року. Обіцянку повністю припинити викиди в жовтні дав нинішній прем'єр країни Йосіхіде Суга.

За оцінками уряду, "стратегія зеленого зростання" дасть економічний ефект у розмірі $1,8 трлн до 2050 року. План передбачає заміну продажів бензинових авто електромобілями і гібридними автомобілями. Щоб прискорити поширення електромобілів, уряд має намір до 2030 року знизити вартість автомобільних акумуляторів більше ніж удвічі.

Газета The Wall Street Journal пише, що деякі японські автовиробники розкритикували таке рішення. Президент Toyota Motor Corporation Акіа Тойода заявив, що швидка відмова від бензинових автомобілів зашкодить японській автомобільній промисловості. Нинішня бізнес-модель автомобільної промисловості впаде, зазначив глава Toyota.

У коментарі Nikkei він сказав, що не уявляє такого переходу без революційних технологічних інновацій. Японія ризикує втратити міжнародну конкурентоспроможність, якщо не докладе зусиль у всьому ланцюжку постачань.

Провідні виробники країни – Toyota, Honda Motor і Nissan Motor – випускають переважно гібридні і бензинові авто.