ЄС готовий видати додатковий страхувальний документ, щоб сприяти угоді про Brexit

Барньє намагається розвіяти побоювання британців
Фото: ЕРА

Угоду про вихід Великобританії з Євросоюзу можуть доповнити ще одним документом, який зараз розробляють, заявив переговірник від ЄС щодо питання Brexit Мішель Барньє.

Європейський союз готовий надати додаткові гарантії Великобританії з метою сприяння ратифікації британським парламентом угоди про вихід Сполученого Королівства з ЄС. Про це в інтерв'ю французькому виданню Les Echos, опублікованому 2 березня, заявив пареговірник від ЄС щодо питання Brexit Мішель Барньє.

За його словами, "днями і ночами" триває робота над гарантіями, які буде надано Великобританії заради безпечного виходу. Ці запевнення може бути сформульовано в документі, який, імовірно, доповнить угоду про Brexit і політичну декларацію, уточнив Барньє.

За його словами, багато хто в Британії помилково вважає, що в ЄС хочуть використовувати backstop (особливий режим кордону між Ірландією і Північною Ірландією після Brexit), щоб якнайдовше утримувати Сполучене Королівство на загальній митній території. Це "ніколи не було нашим наміром", запевнив дипломат.

23 червня 2016 року відбувся референдум про вихід Великобританії з ЄС. Згідно з його результатами, 51,9% британців проголосували за вихід країни зі спільноти, 48,1% – хотіли залишитися в ЄС.

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей відкинула можливість проведення другого референдуму щодо Brexit.

22 листопада 2018 року ЄС і Великобританія на рівні переговірників погодили 26-сторінкову декларацію про майбутні відносини.

25 листопада лідери ЄС підтримали угоду про Brexit. Угоду мають схвалити парламент Великобританії, Європарламент і парламенти всіх держав – членів ЄС.

15 січня 2019 року депутати парламенту Великобританії не підтримали угоду уряду про вихід із ЄС. Відмова парламенту підвищила вірогідність варіанта Brexit за схемою no deal, тобто в разі непогодження аспектів виходу сторони просто розходяться і будуть вирішувати всі питання в міру їх виникнення.

Британські парламентарії мають повторно проголосувати за черговий варіант угоди до 12 березня.

Барньє заявив 4 лютого, що нових переговорів про вихід Великобританії бути не може.

27 лютого британський парламент проголосував за пропозицію Мей дати їй додатковий час на переговори з Євросоюзом щодо угоди про Brexit.

Вихід Великобританії з ЄС заплановано на 29 березня 2019 року о 23.00 за лондонським часом (30 березня о 1.00 за Києвом).