ЄС прогнозує повернення лідерства США після обрання президентом Байдена – експосол Гербст

20 січня Байден склав присягу і став 46-м президентом США
Фото: EPA
Колишній посол США в Україні Джон Гербст заявив, що під час президентства Дональда Трампа європейці, які скаржилися на американське лідерство, "просто скаженіють, коли американці покидають лідерські позиції".

Європейський союз прогнозує повернення лідерства США після обрання президентом Джо Байдена. Про це заявив колишній посол США в Україні Джон Гербст під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму. Трансляцію форуму проводили в YouTube 27 січня.

"Що ми побачили під час президентства [Дональда] Трампа? І це було досить несподівано. Це те, що європейці, які завжди скаржаться на американське лідерство, просто скаженіють, коли американці покидають лідерські позиції", – зазначив Гербст.

За його словами, європейці очікують від Байдена лідерства і підтримують плани, які він окреслив. Гербст вважає, що в ЄС вітатимуть політику затвердження позитивної ролі США в НАТО і зближення з Євросоюзом.

3 листопада 2020 року у США провели чергові президентські вибори. Явка на виборах стала рекордною за 120 років – у них узяло участь приблизно 160 млн американців. Основним суперником демократа Байдена був 45-й президент, республіканець Дональд Трамп.

Конгрес США 7 січня 2021 року затвердив Байдена переможцем президентських виборів. Він набрав 306 голосів вибірників, Трамп – 232.

20 січня Байден склав присягу і став 46-м президентом Сполучених Штатів.