ЄС планує посилити безвізовий режим через нелегальну міграцію та питання безпеки

У ЄС безвізовий режим із 61 країною, які не входять у союз
Фото: depositphotos.com
Європейська комісія ухвалила комюніке про моніторинг безвізових режимів поїздок до ЄС. Про це повідомляє пресслужба комісії 30 травня.

"Безвізовий режим дає значні економічні, соціальні та культурні переваги державам – членам ЄС і третім країнам", – ідеться у повідомленні.

Водночас протягом останніх років ситуацію погіршила значна міграція та питання безпеки. Як зазначили в ЄК, у них є побоювання, що окрема безвізова країна може стати транзитним вузлом для нелегального в'їзду на територію союзу. У комісії пояснили, що такий випадок був 2022 року, коли за допомогою безвізового в'їзду у країни Західних Балкан громадяни країн, які потребують візи для в'їзду в ЄС, потрапляли в союз.

"Окрім того, схеми набуття громадянства, які здійснюють безвізові треті країни, створюють ризики для безпеки, зокрема пов'язані з проникненням організованої злочинності, відмиванням грошей, ухиленням від сплати податків і корупцією для ЄС", – ідеться у повідомленні.

Для вирішення цих проблем та ефективного запобігання ризикам необхідно переоцінити й удосконалити наявні правила щодо моніторингу функціонування безвізових режимів із третіми країнами, повідомили у комісії.

ЄК розпочинає процес консультацій із Європейським парламентом та Радою, щоб визначити, як найкраще поліпшити механізм припинення дії віз у ЄС. У майбутню редакцію правил можуть, зокрема, входити:

  • нові підстави для зупинення віз;
  • адаптація порогів спрацьовування механізму;
  • ефективніша та гнучкіша процедура зупинення режиму;
  • зміцнення положень про моніторинг та звітність.

Восени 2023 року комісія подасть законодавчу пропозицію щодо перегляду механізму зупинення дії віз, повідомила пресслужба ЄК.

Контекст:

Наразі ЄС ввів безвізовий режим із 61 країною, які не входять у союз. Зокрема, із 2017 року такий режим діє між країнами союзу й Україною.