ЄС погодив продовження секторальних санкцій проти РФ за посягання на територіальну цілісність України

ЄС збирається продовжити на пів року секторальні санкції проти Росії
Фото: depositphotos.com

Євросоюз ухвалив рішення про продовження санкцій проти Росії. Про це повідомив 10 грудня прессекретар голови Європейської ради Баренд Лейтс.

"Європейська рада дійшла згоди щодо продовження санкцій проти Росії", – повідомив він.

Як зазначило Radio Free Europe / Radio Liberty, на саміті лідерів ЄС у Брюсселі президент Франції Еммануель Макрон і канцлерка Німеччини Ангела Меркель розповіли іншим главам держав та урядів про підсумки переговорів щодо врегулювання конфлікту на Донбасі в нормандському форматі і рекомендували продовжити санкції, оскільки, як наголосили джерела журналістів, "не було досягнуто жодного прогресу".

Санкції, які погодили лідери ЄС, переважно спрямовані на фінансовий, енергетичний та оборонний сектори Росії. Востаннє їх подовжували у червні, вони діють до 31 січня 2021-го.

Посли ЄС офіційно пролонгують ці обмежувальні заходи наступного тижня.

За інформацією редактора Radio Free Europe / Radio Liberty Рікарда Йозвяка, санкції продовжать ще на пів року.

ЄС уперше ввів санкції проти Росії 2014 року після того, як вона окупувала український півострів Крим і почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази. Внаслідок конфлікту на Донбасі загинуло понад 14 тис. осіб.

Щодо Росії діє кілька санкційних пакетів ЄС за посягання на територіальну цілісність, незалежність і суверенітет України. Серед них – індивідуальні санкції проти окремих осіб і суб'єктів господарської діяльності (діють до 15 березня 2021 року), заборона на економічні відносини із Кримом і Севастополем (діють до 23 червня 2021 року), а також обмежувальні заходи стосовно окремих секторів російської економіки (саме про їхнє продовження домовилися сьогодні лідери ЄС).