Єврокомісія підписала другий контракт на постачання вакцини проти COVID-19

31 компанія, яка розробляє вакцини проти коронавірусу, перейшла до клінічних випробувань
Фото: ЕРА

Фармакологічна корпорація Sanofi, компанія GlaxoSmithKline і Європейська комісія підписали контракт на постачання 300 млн доз потенційної вакцини проти COVID-19. Раніше ЄС домовився про постачання вакцини з компанією AstraZeneca.

18 вересня набув чинності другий контракт, який Європейська комісія уклала з виробниками потенційної вакцини проти коронавірусного захворювання COVID-19. Про це повідомляють на сайті Єврокомісії.

Постачальниками є фармацевтична корпорація Sanofi і компанія GlaxoSmithKline (Великобританія), які спільно розробляють рекомбінантну вакцину. У разі успіху клінічних випробувань препарат може з'явитися на ринку у другій половині 2021 року, ідеться в повідомленні.

Контракт дасть змогу всім країнам – членам Євросоюзу закупити до 300 млн доз вакцини. Водночас держави-члени також зможуть надати зарезервовані дози країнам із низьким і середнім рівнями доходу.

Це друга угода на постачання в ЄС вакцини проти коронавірусу. Першу підписали в серпні з компанією AstraZeneca. Комісія продовжує обговорювати аналогічні договори з іншими розробниками вакцин – Johnson&Johnson, CureVac, Moderna і BioNTech.

"Ми створимо диверсифікований портфель перспективних вакцин, заснованих на різних технологіях, що підвищить наші шанси винайти ефективний засіб проти вірусу", – сказала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Населення Євросоюзу становить приблизно 450 млн осіб.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, 31 компанія, яка розробляє вакцини проти коронавірусу, вже перейшла до клінічних випробувань на людях. Протягом восьми місяців після початку пандемії коронавірусу у світі ведуть розроблення понад 200 потенційних вакцин проти COVID-19, розповів гендиректор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.