Єврокомісія уточнить застосування санкцій щодо калінінградського транзиту – президент Литви

Науседа припустив, що роз'яснення буде опубліковано найближчим часом
Фото: EPA
Єврокомісія надасть роз'яснення, як реалізовувати обмеження на транзит товарів, які підпали під санкції Європейського союзу, між основною частиною РФ і Калінінградською областю. Про це 23 червня заявив президент Литви Гітанас Науседа, пише Delfi.

Президент припустив, що роз'яснення буде опубліковано найближчим часом.

Він не став коментувати зміст поки що неопублікованого документа.

"Я просто хотів би назвати це уточненнями стосовно транзиту товарів з основної російської території в анклав, у Калінінградську область. Коли я це побачу, можна буде про це говорити", сказав Науседа.

Контекст:

З 18 червня "Литовські залізниці" припинили пропуск транзиту з Калінінградської області та в область з інших регіонів Росії товарів, котрі потрапляють під європейські санкції. У підсумку під обмеження потрапила майже половина вантажів, які перевозять у Калінінградську область Росії, зокрема будматеріали.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба привітав позицію Литви, заявивши, що Росія не має права погрожувати їй і має звинувачувати лише себе за наслідки невиправданого вторгнення в Україну.

Спікер глави Кремля Дмитро Пєсков назвав рішення Литви незаконним. У МЗС РФ тимчасовій повіреній у справах Литви Віргінії Умбрасене, за даними "РИА Новости", заявили, "що якщо найближчим часом вантажний транзит до Калінінградської області не буде відновлено в повному обсязі, Росія залишає за собою право на дії щодо захисту своїх національних інтересів". Член Ради Федерації Андрій Клішас заявив: те, що відбувається, "може стати підставою для дуже жорстких і абсолютно законних дій".

20 червня стало відомо, що Балтійський флот Росії розпочав навчання в Калінінградській області, яка є найзахіднішим регіоном Росії, не має сухопутного кордону з іншими регіонами країни та межує з Польщею і Литвою.

Заборона на транзит до Калінінграда через Литву в межах санкцій ЄС проти Росії діє виключно на підсанкційні товари всупереч заявам РФ про "блокаду" регіону, заявив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас. За словами міністра, заяви РФ про можливу "блокаду" литовських морських портів не можуть бути правдивими, оскільки Кремль не має таких повноважень.

22 червня Литва заборонила транзит деяких товарів до Калінінградської області Росії не лише залізницею, але й автомобільними дорогами.