Єврокомісія відмовилася від обмеження цін на газ – ЗМІ

ЄС вважає, що ризики жорсткого обмеження переважують переваги
Фото: ЕРА
Європейська комісія відмовилася від обмеження максимальних цін на газ. Про це 10 листопада повідомляє Reuters.

За даними агентства, 11 листопада Європейська комісія запропонує 27 країнам ЄС інший "механізм коригування" газу, інструмент, призначений для пом'якшення перепаду цін, але не жорстке обмеження, на якому наполягали деякі країни.

Джерело Reuters заявило, що Німеччина, Нідерланди та сама Єврокомісія вважають, що обмеження може відштовхнути постачальників і знизити стимули до скорочення споживання газу.

Виконавчий орган ЄС уже повідомив уряди країн-членів, що "ризики переважують переваги". Усебічне жорстке обмеження на основний європейський ринок ф'ючерсів на природний газ майже не призведе до зниження цін, натомість спричинить юридичні ризики та ризики постачань, озвучило позицію комісії джерело.

Reuters додає, що низка країн ЄС, зокрема Польща та Бельгія, які протягом тривалого часу виступали за жорсткіші заходи на ринку газу, обурені пропозицією Єврокомісії, оскільки вона не виправдовує сподівань на значне зниження цін.

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення РФ до України, яке розпочалося 24 лютого, країни Заходу ввели кілька пакетів санкцій проти Росії, а також почали масово відмовлятися від російських нафти та газу і шукати їм альтернативу.

5 серпня Єврокомісія затвердила план економії газу на 15%, щоб заощадити паливо "на цю зиму і підготуватися до ймовірних перебоїв із постачанням газу з Росії, яка постійно використовує енергоносії як зброю". Це сталося на тлі скорочення постачань російського газу "Північним потоком".

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що російський "Газпром" навмисно тримає свої сховища напівпорожніми. Водночас у 12 країнах – членах ЄС російські постачання вже обмежили або повністю зупинили. Тому Європа має бути готовою до гіршого сценарію – до повного зупинення постачання газу рано чи пізно, попередила очільниця Єврокомісії.

5 вересня газета Financial Times повідомила, що Єврокомісія підготувала два можливі варіанти обмеження цін на газ із Росії. Згідно з проєктом, розглядали можливість обмежити ціну на весь імпорт із РФ або для певних країн (залежно від ступеня їхньої енергетичної незалежності).

Від початку вторгнення РФ в Україну ЄС замістив російський газ на дві третини, повідомила фон дер Ляєн 19 жовтня.