Єврокомісія звинуватила Apple у порушенні антимонопольних норм ЄС

Антимонопольне розслідування проти Apple у Євросоюзі почали влітку 2019 року
Фото: EPA

Єврокомісія звинуватила американську технокомпанію Apple у порушенні антимонопольних норм Євросоюзу у сфері музичного стрімінгу. Про це йдеться в повідомленні, опублікованому 30 квітня на сайті організації.

В Єврокомісії заявили, що Apple зловживає своїм домінантним становищем для поширення застосунків для стрімінгу музики через свій магазин App Store. Організація виступила проти обов'язкового використання внутрішнього механізму купівлі всередині музичних програм Apple.

Єврокомісія підкреслила, що для розробників застосунків магазин App Store – єдиний вихід до споживачів, які використовують пристрої Apple. Водночас компанія стягує з розробників комісію в розмірі 30% від усіх підписок, придбаних через магазин. Розслідування ЄК підтвердило, що більшість розробників перекладала цю плату на кінцевих користувачів, у такий спосіб підвищуючи ціни.

Також комісія стурбована тим, що Apple застосовує певні обмеження до розробників застосунків, не дозволяючи їм інформувати користувачів iPhone та iPad про альтернативні, дешевші можливості придбання.

Ідеться про застосування цих правил до всіх програм для потокового передавання музики, які конкурують з Apple Music у Європейській економічній зоні, уточнює ЄК.

Контекст:

Антимонопольні розслідування щодо Apple Єврокомісія розпочала влітку минулого року. Розслідування стосувалися ймовірних порушень під час використання системи Apple Pay і порушень, пов'язаних із політикою App Store. Відповідні скарги проти компанії подали музичний стрімінговий сервіс Spotify та один із продавців електронних й аудіокниг.