Європарламент не визнав Лукашенка президентом Білорусі й назвав координаційну раду тимчасовим представництвом народу

Європарламент закликає ввести санкції проти Лукашенка
Фото: ЕРА

Депутати Європарламенту закликали ЄС невідкладно ввести санкції проти відповідальних за фальсифікацію результатів виборів у Білорусі, зокрема проти чинного президента країни Олександра Лукашенка.

Європарламент не буде визнавати Олександра Лукашенка президентом Білорусі після закінчення його нинішнього президентського строку. Про це йдеться у резолюції, яку євродепутати ухвалили 17 вересня.

Як зазначено у релізі, опублікованому на сайті Європарламенту, за резолюцію проголосувало 574 парламентарі, 37 висловилися проти, 82 утрималися.

Європарламент відкидає офіційні результати виборів у Білорусі, оскільки їх провели "з грубим порушенням всіх міжнародно визнаних стандартів", і засуджує застосування насильства щодо протестувальників.

"Депутати Європарламенту закликають ЄС запровадити санкції проти групи осіб, відповідальних за фальсифікацію результатів виборів і насильницькі репресії у Білорусі, зокрема проти президента Лукашенка, і закликають країни – члени ЄС в [Європейській] раді невідкладно ввести ці обмежувальні заходи в тісній координації з міжнародними партнерами", – ідеться в релізі.

Координаційну раду опозиції Білорусі Європарламент визнав тимчасовим представництвом "народу, що вимагає демократичних змін", і привітав його створення.

Євродепутати наголосили на важливому внеску жінок-опозиціонерок – Світлани Тихановської, Марії Колесникової та Вероніки Цепкало. Євродепутати вимагають відпустити затриманих членів координаційної ради.

Багато білорусів переможницею на президентських виборах і обраною президенткою Білорусі вважають Тихановську, зазначено у тексті.

Окрім того, Європарламент засудив гібридне втручання Російської Федерації у внутрішні справи Білорусі.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту. Учасники демонстрацій вважають, що результати голосування на виборах президента сфальсифікували. За офіційними даними, перемогу здобув Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи засвідчували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів. За час протестів було затримано приблизно 10 тис. демонстрантів, сотні дістали травми й поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу 28 серпня домовилися ввести санкції проти білоруських високопосадовців через фальсифікації виборів і насильства проти мітингувальників.

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель під час засідання Європарламенту заявив, що Євросоюз не вважає Лукашенка законним президентом Білорусі.

Верховна Рада України офіційно засудила дії білоруської влади.