Європарламент позбавив недоторканності ексмера Риги Ніла Ушакова, депутат сам голосував за це

Ніл Ушаков називає "комічними та абсурдними" обвинувачення на свою адресу

Фото: Нил Ушаков / Facebook

Європейський парламент позбавив депутатської недоторканності європарламентарія від Латвії Ніла Ушакова (у минулому – мера Риги), задовольнивши відповідне прохання латвійської прокуратури. Про це 11 листопада повідомляє Delfi.

У жовтні 2020 року прокуратура Латвії попросила Європарламент позбавити Ушакова імунітету для початку кримінального процесу щодо нього у зв'язку з порушенням ексмером заборони на "обіг пристроїв, модифікованих для спеціальних таємних операцій", повідомляло Delfi.

Ідеться про пристрій для відеоспостереження, замаскований під книгу і виявлений під час обшуків у кабінеті Ушакова в Ризькій думі. Про це повідомляв у Facebook сам депутат, який назвав знайдений пристрій запису "виробом із серії гуртка юних любителів електроніки". 

Після голосування у Європарламенті депутат написав у Facebook, що теж голосував за зняття своєї депутатської недоторканності, закликаючи до цього колег по Європарламенту. На його думку, скасування імунітету дасть змогу довести "комічність та абсурдність" висунутих йому підозр. 

Контекст:

Ніл Ушаков – латвійський політик, став мером Риги у липні 2009 року та обіймав цю посаду майже 10 років (до квітня 2019 року).

Після звільнення з поста мера Риги Ушакова обрали до Європейського парламенту.