Європейський суд із прав людини об'єднав позови України та Нідерландів до Росії

Ліщина: Відбувся цікавий розвиток подій у міждержавній справі України проти Росії
Фото: Юридична газета / Facebook

Заступник міністра юстиції України Іван Ліщина заявив, що рішення про приєднання скарги Нідерландів проти Росії до української справи може затягнути її розгляд.

Велика палата Європейського суду з прав людини приєднала два міждержавні позови до справи України проти Росії у зв'язку зі збройною агресією на Донбасі. Про це 30 листопада повідомив заступник міністра юстиції України – уповноважений із питань ЄСПЛ у Міністерстві юстиції України Іван Ліщина у Facebook.

"Відбувся цікавий розвиток подій у міждержавній справі України проти Росії 8019/16 (стосовно Східної України). Велика палата ЄСПЛ повідомила, що вирішила приєднати до цієї справи ще позов України проти Росії №43800/14 (це щодо дітей із державних закладів, яких незаконно вивозили до Росії на початку війни) та позов Нідерландів проти Росії №28525/20 (це стосовно рейсу MH17)", – заявив Ліщина.

За його словами, тепер справа дістала назву "Україна та Нідерланди проти Росії". Ліщина зазначив, що для України це рішення має як плюси, так і мінуси.

"Плюси в тому, що в голландській справі більше матеріалів щодо рейсу MH17, яких нам свого часу не дали, посилаючись на таємницю слідства. Тепер ці матеріали будуть і в нашій справі. По-друге, приєднання другого заявника до справи підсилює її контекст: порушення прав людини з боку РФ у ході вторгнення на суверенну українську територію", – додав він.

Водночас рішення може затягнути розгляд справи, зазначив заступник міністра.

"Із мінусів  це може дещо затягнути розгляд справи, бо на сьогодні голландська заява ще навіть не комунікована РФ. Але з огляду на загальну неквапливість ЄСПЛ при розгляді таких справ, таке затягування навряд чи можна вважати серйозним ризиком. У будь-якому випадку ми проситимемо ЄСПЛ прискорити розгляд голландської справи з тим, щоб об’єднання заяв, яке Україна підтримує, не призвело до затягування розгляду її скарг", – підсумував Ліщина.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.