Європі вистачить газу цієї зими, навіть якщо Росія припинить постачання – Bloomberg

14 вересня Урсула фон дер Ляєн повідомляла, що газові сховища Європи заповнено на 84%
Фото: ЕРА

Європейським країнам вистачить газу цієї зими, навіть якщо Росія припинить постачання. Про це йдеться у статті Bloomberg.

За даними агентства, прискорені темпи закупівлі скрапленого газу дадуть змогу Європі компенсувати постачання з РФ.

Водночас наступної зими Європа може імпортувати на 40% більше газу, ніж роком раніше. А наступного літа збільшити обсяги закупівлі на 14%. Це дасть можливість відшкодувати повне припинення імпорту газу з 1 жовтня.

Базовий сценарій, який розглядають аналітики Bloomberg, передбачає, що погодні умови відповідатимуть середнім показникам упродовж останніх 10 років. У разі припинення постачання з РФ очікують, що Європа імпортує 40 млн тонн скрапленого газу цієї зими і трохи більше влітку для поповнення своїх запасів. Отже, 12 млн тонн спотового обсягу залишиться для азійських країн. Однак якщо в Азії буде холодна зима, це збільшить конкуренцію за газ у світі та призведе до зростання цін.

Контекст:

Через напад РФ на Україну країни Заходу запровадили кілька пакетів санкцій проти Росії, а також почали відмовлятися від російських нафти й газу і шукати їм альтернативу.

У червні 2022 року російський "Газпром" знизив обсяг прокачування газу до Європи через "Північний потік" до 40% від проєктної потужності. Компанія пояснила це "несвоєчасним поверненням компанією Siemens газоперекачувальних агрегатів із ремонту, виробленням міжремонтного ресурсу і виявленими технічними несправностями двигунів".

Рада Євросоюзу 5 серпня затвердила постанову про зниження споживання газу в країнах ЄС. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що російський "Газпром" навмисно тримає свої сховища напівпорожніми. Водночас у 12 країнах – членах ЄС російські постачання вже обмежені або повністю припинені. Тому Європа має бути готовою до найгіршого сценарію – до повного зупинення постачання газу рано чи пізно, попередила глава Єврокомісії.

14 вересня фон дер Ляєн повідомила, що газові сховища Європи заповнено на 84%. За її словами, у ЄС уже диверсифікувалися від Росії до надійних постачальників – як-от США, Норвегія й Алжир.