Європол розпочав операцію з пошуку російських активів

Операція Європолу дістала назву "Оскар"
Фото: depositphotos.com

Європейське поліцейське управління (Європол) почало пошуки злочинних активів, які належать людям та компаніям, що перебувають під санкціями у зв'язку з російським вторгненням в Україну. Про це 11 квітня відомство поінформувало на своєму сайті.

Операція дістала назву "Оскар", її проводить Європол спільно з державами – членами ЄС, Євроюстом та агентством Європейського союзу з безпеки зовнішніх кордонів Frontex.

Також операцію буде спрямовано на підтримку кримінальних розслідувань, які проводять держави – члени Євросоюзу у зв'язку з обходом введених ЄС торговельних та економічних санкцій. Очікують, що вона триватиме не менше ніж один рік і міститиме низку окремих розслідувань.

У межах операції "Оскар" Європол сприятиме обміну партнерами інформацією та розвідувальними даними й надаватиме оперативну підтримку. Європол централізуватиме та аналізуватиме всю надану інформацію для виявлення міжнародних зв'язків, злочинних груп та підозрюваних, а також нових тенденцій і моделей злочинної діяльності.

Євроюст займатиметься обміном стратегічною та оперативною інформацією, а також надаватиме юридичну допомогу й підтримку.

Frontex зробить свій внесок в операцію, посиливши перевірку осіб, які перетинають зовнішні кордони ЄС та підпадають під дію санкцій.

Контекст:

Після початку повномасштабної війни Росії проти України Захід ввів кілька пакетів санкцій проти російських чиновників та бізнесменів, зокрема, заморозивши їхні активи. США, Великобританія та Канада про останні обмеження оголосили 6 квітня, ЄС 8 квітня.

Штати на початку березня створили оперативну групу KleptoCapture, яка займається стягненням нелегальних активів російських бізнесменів у межах санкцій. 17 березня США разом із союзниками створили спецорган REPO для пошуку та арешту активів російської еліти на Заході.