Євросоюз не згоден із санкціями України проти фармкомпаній, які працюють у РФ – ЗМІ

Обмеження вже ввели проти угорського Gedeon Richter
Фото: gedeonrichter.com
Ліки залишаються винятком у переліку обмежень, накладених на експорт у Росію з країн Євросоюзу. Це спричиняє розбіжності між Україною та ЄС, пише 3 січня Politico.

Загроза з боку України закрити ринок європейським фармацевтичним компаніям, які досі працюють у РФ, вбиває клин між союзниками, вважає видання.

"Широкомасштабні санкції різко скоротили російський імпорт усього, від німецьких автомобілів до французьких дизайнерських брендів. Єдиним винятком є ліки, які ЄС звільнив від санкцій із гуманітарних міркувань. Це не сподобалося українському уряду, який вирішив покарати фармацевтичні компанії. Ідея в тому, що якщо ви ведете бізнес із агресором, то ви не робите цього в Україні", – ідеться у статті.

Автори зазначають, що наприкінці травня Україна внесла зміни до законодавства, здобувши повноваження для видалення з ринку будь-яких ліків, вироблених компаніями, пов'язаними з Росією, і до осені зробила перші кроки в цьому напрямку.

"Загалом 19 компаній, переважно з ЄС, перебувають під прицілом українського уряду із загальним обсягом бізнесу на 1,7 млрд", – пише Politico.

Глава ЄС із питань торгівлі Валдіс Домбровскіс порушив це питання перед прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем під час нещодавньої поїздки до Києва. Відповідаючи на запитання видання, Шмигаль сказав, що Київ "дозволяє всім європейським компаніям продавати в Україні всі ліки, вироблені в усіх європейських країнах, у всьому світі, тільки не в Росії".

Заступник міністра економіки України Тарас Качка, зі свого боку, повідомив журналістам, що масштаб проблеми перебільшено і ухвалені Україною обмеження ще не діють. За його словами, 70% фармацевтичного імпорту України надходить із ЄС і Київ не хоче наражати це на ризик. Сторони наразі в пошуках компромісного рішення, додав він.

"Є великі суперечки про те, наскільки морально [для фармацевтичних компаній] піти з Росії, тому що це питання життя і смерті. Для нас це також питання життя і смерті. І ми виступаємо за максимально повне ембарго на російські товари та економічну діяльність у РФ", – пояснив він.

Politico уточнює, що наразі під дію обмежень потрапило лише 35 найменувань препаратів угорської фармацевтичної компанії Gedeon Richter, до того ж офіційного розпорядження про це ще немає.

Ще кілька компаній перебуває "під пильною увагою" українського уряду: словенська KRKA і Berlin Chemie (дочірня компанія італійської Menarini Group), які виробляють загалом приблизно 300 медичних препаратів.

Контекст:

Верховна Рада України ухвалила закон про обмеження обігу лікарських засобів, виробництво яких розташоване на території РФ або Республіки Білорусь, у травні 2022 року, 6 червня його підписав президент, 8-го числа того ж місяця документ набув чинності.

За підрахунками Центру протидії дезінформації при РНБО, які він озвучив у квітні, торік такі фармкомпанії, як B. Braun, Gedeon Richter, Sun Pharma, Abbott, Servier та Egis, Stada, KRKA, Menarini Group і низка інших поповнили бюджет РФ на $339 млн. У відомстві зазначали, що цих грошей РФ вистачило на 339 тис. снарядів для гармати калібру 122 мм, або 3556 ракет "Смерч", або 39 крилатих ракет "Калібр", або 23 штурмовики Су-25.