Євросоюз знову дозволив експлуатацію Boeing 737 MAX

Польоти Boeing 737 MAX зупинили в березні 2019 року після катастроф літаків Ethiopian Airlines і Lion Air
Фото: EPA
Агентство з авіаційної безпеки Європейського союзу заявило, що впевнене в безпеці літака моделі Boeing 737 MAX. Два роки тому цим літакам заборонили польоти після аварій через помилку у програмному забезпеченні.

Агентство з авіаційної безпеки Європейського союзу (EASA) схвалило повернення в експлуатацію модифікованої версії Boeing 737 MAX. Про це йдеться на сайті агентства.

EASA висунуло розробникам літака вимогу оновити його програмне забезпечення, перевірити технічне обслуговування, оновити інструкцію з експлуатації та навчання екіпажу.

"Після ретельного аналізу, проведеного EASA, ми дійшли висновку, що 737 MAX може безпечно повернутися у стрій. Це оцінювання проводили за умови цілковитої незалежності від Boeing або Федерального управління цивільної авіації і без будь-якого економічного або політичного тиску – ми ставили складні запитання, доки нам не давали відповідей, і наполягали на рішеннях, які відповідали б нашим суворим вимогам безпеки", – повідомив виконавчий директор EASA Патрік Кай.

Кай також зазначив, що агентство провело власні льотні випробування і тести на симуляторах для перевірки безпеки літака.

"Ми цілковито впевнені в безпеці літака, що є попередньою умовою для надання нашого дозволу. Але ми продовжимо уважно стежити за роботою 737 MAX, коли літак відновить роботу", – додав очільник відомства.

Польоти Boeing 737 MAX зупинили в березні 2019 року після катастроф літаків Ethiopian Airlines і Lion Air. Загальна кількість жертв становила 346 людей.

Як з'ясувало слідство, причиною авіакатастроф була помилка у програмному забезпеченні, активувати систему поліпшення характеристик маневрування (MCAS) під час злету, що призводило до втрати контролю над літаком.

18 листопада 2020 року Федеральне управління цивільної авіації США зняло заборону на використання літаків Boeing 737 MAX, що відкрило шлях для зняття заборони на польоти в інших країнах світу. У компанії Boeing заявили, що виправили помилку в ПЗ.

Свій перший комерційний рейс після майже дворічної заборони Boeing 737 MAX виконав на початку грудня 2020 року.

У січні цього року міністерство юстиції США оштрафувало Boeing на понад $2,5 млрд у зв'язку з аваріями літаків моделі 737 MAX.