Качинський пожертвував пів мільйона гривень на ЗСУ, щоб завершити судовий спір з ексглавою МЗС Польщі

Качинський 31 січня повідомив, що переказав 50 тис. злотих ЗСУ
Фото: EPA

Глава керівної партії Польщі ПіС Ярослав Качинський погодився на публічну пропозицію ексміністра закордонних справ Радослава Сікорського щодо завершення давнього судового спору, переказавши 50 тис. злотих (понад 420 тис. грн) на Збройні сили України.

Як зазначає RMF24, справа стосується затяжного спору, який триває вже сьомий рік. 2016 року в одному з інтерв'ю Качинський, говорячи про Смоленську катастрофу, заявив, що Сікорський, який на момент трагедії був міністром закордонних справ, скоїв дипломатичну зраду.

Сікорський подав до суду на Качинського, вимагаючи вибачень. 2018 року Окружний суд Варшави постановив, що президент ПіС не зобов'язаний перепрошувати в колишнього глави МЗС.

У липні 2020 року, розглянувши апеляцію, Апеляційний суд у Варшаві змінив вирок і встановив, що Качинський порушив особисті права Сікорського й зобов'язав очільника ПіС опублікувати вибачення. На це рішення суду подано касаційну скаргу до Цивільної палати Верховного суду Польщі.

У грудні 2022 року повірений, який представляє Сікорського, Яцек Дюбуа оголосив, що суд присудив Сікорському понад 708 тис. злотих (6 млн грн) від Качинського для покриття видатків на опублікування вибачень в Onet.

Качинський заявив, що таких грошей у нього немає. У відповідь Сікорський запропонував йому як вирішення спору переказати 50 тис. злотих Збройним силам України.

31 січня 2023 року представник Качинського Адріан Салус повідомив агентству PAP, що глава ПіС погодився на пропозицію й надіслав гроші ЗСУ.

Сікорський того самого дня у Facebook підтвердив, що вже отримав від Качинського підтвердження трансакції, опублікувавши скан чека.

"Я приймаю вибачення Ярослава Качинського за те, що він назвав мене "дипломатичним зрадником", у вигляді пожертвування Збройним силам України, які борються за захист усієї Європи", – написав він.