Кадиров пригрозив Ердогану поставити пам'ятник лідеру курдів

Кадиров заявив, що може увічнити у Грозному засновника Робочої партії Курдистану Абдуллу Оджалана
Фото: EPA
Глава Чечні Рамзан Кадиров заявив, що турецька влада прикриває терористів, які вчинили злочини в Росії. Про це він написав у Telegram 21 грудня.

"Вони настільки вільно почуваються в Туреччині, що у своїх цинічних, зухвалих і провокаційних антиросійських виступах не гидують вульгарностями щодо беззахисних жінок. Ви можете уявити, щоб у Росії офіційно прихистили цілу організовану банду, яка, наприклад, вчинила теракт у Туреччині й убила президента, а потім із території дружньої держави посилає погрози, образи на адресу дружини загиблого, членів його сім'ї, усього народу?" – зазначив Кадиров.

Він звернувся до президента Туреччини Реджепа Ердогана з вимогою набути "статусу держави, яка публічно підтримує терористів", або виступити "за прозорі та чесні відносини з Російською Федерацією".

"А інакше, поки в Туреччині знаходять притулок розшукувані бандити та відморозки, поки вони відкрито влаштовують збіговиська та заходи щодо перейменування парків іменами терористів, причетних до загибелі тисяч мирних громадян, ми залишаємо за собою право на дії у відповідь", – заявив глава Чечні.

Він заявив, що може увічнити у Грозному засновника Робітничої партії Курдистану Абдуллу Оджалана, який відбуває довічне ув'язнення в турецькій в'язниці.

"Медуза" зазначила, що, говорячи про перейменування парків, Кадиров, імовірно, мав на увазі парк імені Джохара Дудаєва, відкритий у грудні в місті Керфез на північному заході Туреччини.

На церемонії відкриття парку були чеченці, їхня пресслужба міста Керфез назвала чеченськими ветеранами. Віцемер міста назвав Дудаєва "відважним воєначальником", повідомило "Эхо Кавказа".

МЗС Росії засудило дії турецької влади, написав сайт відомства 15 грудня.

"Наша принципова позиція щодо встановлення будь-яких видів пам'ятників екстремістам, терористам, бойовикам та колабораціоністам незмінна, принципова і стосується будь-якої географічної точки, хоч де б таке відбувалося", – сказала речниця міністерства Марія Захарова.

У Керфезі мешкає велика чеченська діаспора. У Туреччину з Росії наприкінці 1990-х поїхало понад 100 тис. чеченців.

Контекст:

Джохар Дудаєв виборював незалежність Чечні. Його вбили 1996 року.

Робітничу партію Курдистану визнано терористичною організацією в Туреччині, США, країнах ЄС. У листопаді 2019 року Суд загальної юрисдикції ЄС не задовольнив позову щодо виключення Робітничої партії Курдистану з переліку терористичних організацій.