Кадиров заявив, що чеченські силовики допоможуть придушити заколот Пригожина, і підтримав Путіна

Кадиров заявив, що влада Чечні готова вдаватися до "жорстких заходів" для придушення "заколоту"
Фото: ЕРА

Глава Чечні Рамзан Кадиров 24 червня в Telegram заявив, що чеченські силовики допоможуть придушити заколот засновника визнаної у світі злочинною організацією російської приватної військової компанії "Вагнер" Євгена Пригожина.

"Історія демонструє, що такі дії можуть призвести до кривавих наслідків. Нам мало втрат у "СВО"? Ми ще маємо створювати проблеми всередині країни? У нас є верховний головнокомандувач, обраний народом, який знає всю ситуацію до найдрібніших подробиць краще за будь-якого стратега і тим паче бізнесмена, сам обдзвонює командирів "на землі" і повністю контролює перебіг проведення СВО. І рішення верховного головнокомандувача ухвалюють виважено, скрупульозно", – стверджує Кадиров.

Він заявив, що "підтримує кожне слово" президента країни-агресора РФ Володимира Путіна, який назвав дії вагнерівців "заколотом".

"Погляньте, як користуються цією ситуацією наші вороги на Заході. Скільки вкидів, скільки брехні, скільки неправдивих закликів, які лякають наших громадян, створюють небезпеку виникнення дестабілізаційної ситуації. І це очікувані наслідки зрадницького маршу Пригожина. Те, що відбувається, – це не ультиматум міністерству оборони. Це виклик державі, і проти цього виклику необхідно згуртуватися всім навколо національного лідера: військовим, силовикам, губернаторам, цивільному населенню. Бійці міноборони та Росгвардії в Чеченській Республіці вже виїхали в зони напруженості", – написав глава Чечні.

Він також додав, що влада Чечні готова вдаватися до "жорстких заходів" для придушення "заколоту".

Контекст:

Увечері 23 червня Пригожин звинуватив військових країни-окупанта РФ у завданні удару по тиловому табору найманців. За словами Пригожина, "загинула величезна кількість бійців". В останньому аудіозверненні він уточнив, що було завдано ракетного удару, після цього відпрацювали вертольоти і потім – артилерія. Пригожин зазначив, що команди про знищення "Вагнера" надходили від начальника Генштабу Валерія Герасимова після наради з міністром оборони Сергієм Шойгу.

Міноборони Росії назвало заяву Пригожина про удари по ПВК "інформаційною провокацією".

24 червня Пригожин повідомив, що вагнерівці взяли під контроль усі військові об'єкти Ростова-на-Дону, зокрема аеродром. За його словами, поки вагнерівці "не отримають" Герасимова та Шойгу, ПВК "блокуватиме місто Ростов" і "йтиме в Москву".

У Москві, Московській та Воронезькій областях уранці 24 червня ввели режим контртерористичної операції.

Путін заявив, що в РФ відбувається спроба військового заколоту і що "збройні сили й інші державні органи дістали необхідні накази". За його словами, у Ростові заблокували роботу органів цивільного та військового управління.

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи події в РФ, сказав, що "слабкість Росії очевидна". "Чим довше Росія триматиме свої війська та найманців на нашій землі, тим більше хаосу, болю і проблем для себе ж потім отримає", – констатував він.