Канада оголосила про новий пакет допомоги для України

Канада на "Рамштайні" анонсувала новий пакет допомоги для України
Фото: EPA

Міністр оборони Канади Білл Блер під час засідання контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" заявив, що Канада передасть Україні понад 80 тис. наземних ударних ракет CRV7 і 1300 боєголовок до них. Про це 6 вересня повідомили у пресслужбі уряду Канади.

Раніше ракетні двигуни CRV-7 використовували військово-повітряні сили Канади на винищувачах CF-18, але їх списали.

Канада також передасть 970 кулеметів С6 і 10 500 9-мм пістолетів зі своїх запасів.

На запит України Блер також оголосив про виділення Канадою списаних шасі від 29 М113 і 64 бронетранспортерів Coyote LAV. Планують, що в Україні їх перепрофілюють або візьмуть на запчастини.

Також відомо, що перша група українських пілотів прибула до Канади на початку цього тижня для навчальних тренувань на винищувачах F-16.

Міністр зазначив, що підготовку пілотів фінансують із $389 млн, які виділяє Канада.

"Як провідна країна в коаліції з посилення потенціалу ВПС України Канада взяла на себе зобов'язання проводити ці навчання упродовж наступних п'яти років", – сказав Блер.

Контекст:

Канада послідовно підтримує Україну в боротьбі з російськими загарбниками, з початку 2022 року вона виділила понад 8 млрд канадських доларів (більше ніж $5,92 млрд) на військову, фінансову, гуманітарну допомогу, ідеться на сайті уряду країни. Зокрема, до неї ввійшли ЗРК NASAMS із відповідними боєприпасами, 39 бойових броньованих машин підтримки, протитанкова зброя, гаубиці M777 і боєприпаси до них. Окрім того, Канада входить до коаліції з надання Україні західних танків, передавши Києву вісім Leopard 2.

За даними уряду, з лютого 2022 року Канада надала Україні військової допомоги на суму понад 1 млрд канадських доларів (більше ніж $0,74 млрд).