Канада рекомендувала своїм авіакомпаніям припинити польоти над Білоруссю й оцінює ймовірність санкцій

Міністерство транспорту Канади рекомендувало авіакомпаніям уникати польотів над Білоруссю "через серйозні побоювання щодо безпеки цивільної авіації"
Фото: depositphotos.com
Міністр закордонних справ Канади Марк Гарно і міністр транспорту Омар Альгабра 25 травня проголосили, що країна припиняє польоти над Білоруссю. Їхню спільну заяву опубліковано на сайті уряду Канади.

"Міністерство транспорту Канади видало повідомлення льотчикам (NOTAM), у якому радить канадським авіакомпаніям і власникам зареєстрованих у Канаді літаків уникати польотів на будь-якій висоті в повітряному просторі Білорусі через серйозні побоювання щодо безпеки цивільної авіації", – указано в заяві.

Міністри підкреслили, що Канада засуджує вимушену зупинку літака Ryanair у Мінську і подальше затримання опозиційного блогера і журналіста Романа Протасевича. Це було насильницьке захоплення рейсу під хибним приводом, додали вони.

"Цей негожий акт є обурливою атакою на свободу преси із серйозними наслідками для права на свободу висловлення поглядів. Ми закликаємо Білорусь негайно звільнити пана Протасевича", – заявили Гарно і Альгабра.

Вони додали, що Канада разом із країнами-партнерами "оцінює можливі дії, зокрема санкції, щоб забезпечити наслідки цих неприйнятних дій".

Контекст:

Винищувач білоруських ВПС 23 травня за дорученням Олександра Лукашенка, що вважає себе президентом Білорусі, було піднято "для супроводу" літака Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Влада Білорусі стверджувала, що причиною приземлення в Мінську стало повідомлення про замінування судна (згодом вибухових речовин на борту не виявили).

Після перевірки білоруські спецслужби зняли з рейсу і затримали Протасевича та його дівчину Софію Сапегу (у Мінську з літака зійшло ще кілька людей, у Ryanair підозрюють, що це були агенти КДБ Білорусі).

Як розповіли пасажири, Протасевич запанікував, коли дізнався про приземлення літака в Мінську. Коли його розпочали обшукувати й пасажири запитали в нього, що відбувається, той відповів: "Тут на мене чекає смертна кара". Видання TUT.BY уточнило, що журналіста в Білорусі звинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу, найсуворіше покарання за інкримінованими статтями – 15 років позбавлення волі (організація масових заворушень).

Протасевич ввечері 24 травня записав відео, у якому сказав, що перебуває в СІЗО №1 в Мінську і дає свідчення "за фактом організації масових заворушень у Мінську".

Країни ЄС, США, Канада, Україна та інші держави засудили дії влади Білорусі й закликали негайно звільнити затриманих.

Глави країн Євросоюзу 25 травня домовилися про розширення санкцій проти Білорусі через затримання білоруського опозиційного журналіста, співзасновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Напередодні Європейська рада закликала заборонити білоруським авіакомпаніям використовувати повітряний простір європейських країн.

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення припинити авіасполучення з Білоруссю з 26 травня. МЗС Білорусі надіслало Україні ноту протесту через це "обурливе рішення".

Паблік NEXTA здобув широку популярність улітку минулого року завдяки висвітленню і координації протестів, які почалися після оголошення результатів виборів президента країни.