"Касимжан Кемельєвич, радий вас бачити!" Путін знову неправильно назвав ім'я Токаєва. Відео

Путін прийняв Токаєва в Сочі і знову перекрутив його ім'я
Фото: akorda.kz
Президент Росії Володимир Путін вкотре перекрутив ім'я президента Казахстану Касим-Жомарта Кемельєвича Токаєва під час його візиту до Сочі (РФ) 19 серпня. Про це свідчить фрагмент відеозапису зустрічі, розміщений у Telegram-каналі NEXTA live.

"Шановний Касимжане Кемельєвич, радий вас бачити", – привітав Токаєва російський лідер, запнувшись водночас між ім'ям та по батькові.

Автори YoutTube-каналу THE КАНАЛ [by vladsteve] сповільнили відео із зустрічі Путіна з Токаєвим, і за їхньою версією, російський президент виголошує ім'я Токаєва як "Касимржамч Кемелійович".

Видео: THE КАНАЛ [by vladsteve] / YouTube

Токаєв, як можна зрозуміти з відео, Путіна виправляти не став і на неправильну вимову свого імені не відреагував. Згодом президент Казахстану без помилок назвав російського колегу "шановним Володимиром Володимировичем".

У червні 2022-го на Петербурзькому економічному форумі Токаєв заявив, що Казахстан не визнає "ДНР" і "ЛНР", Путін після цього неправильно назвав Токаєва на ім'я та по батькові. Замість "Касим-Жомарт Кемельєвич" він сказав "Кемежам Ішемільйович".

До того ж Путін помилився не вперше, раніше, у січні, він називав Токаєва "Кемелем Жанаєвичем".

Казахстанський бізнесмен, громадський діяч, медіаменеджер, у минулому – журналіст Арман Шураєв вважає, що Токаєв у Санкт-Петербурзі "поставив Путіна на місце", а президент РФ у відповідь опустився до "дрібної капості".

"Там була різниця в інтелекті, – сказав Шураєв. – Коли наш Токаєв сказав, що ми ніколи не визнаємо квазідержави "ЛНР" і "ДНР", то Путін (це така дрібна капость була) почав перекручувати ім'я та прізвище. Це поведінка дворового пітерського уркагана. Звісно, це ганебно для керівника такої імперії".

Контекст:

Після нападу РФ на Україну Казахстан, за даними джерел американського телеканала NBC News, відмовив Росії у проханні скерувати своїх військових до України. МЗС Казахстану заявило, що країна зацікавлена в тому, щоб Україна залишалася незалежною і територіально цілісною державою.

У червні на форумі в Росії Токаєв у присутності Путіна заявив, що "ЛДНР" – "квазідержавні території", і Казахстан не визнаватиме їх.

Після цього Токаєв зустрічався з Путіним і заявив, що в них відбулася "дуже гарна зустріч", а Путін був "дуже спокійним і впевненим". Токаєв пояснив свою відмову принципом Статуту ООН. "На мій погляд, територіальна цілісність держав має переважати", сказав він.

У липні президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Токаєвим і подякував йому за невизнання так званих "ЛДНР".