Казахстан не визнає результатів "референдуму", організованого на окупованих територіях України – МЗС

З 23 вересня Росія проводить псевдореферендуми щодо приєднання окупованих частин Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей
Фото: ЕРА
Казахстан не визнає можливої анексії східних областей України Росією внаслідок проведених там "референдумів". Про це 26 вересня з посиланням на казахстанське МЗС пише Reuters.

Як повідомляє агентство, представник міністерства Айбек Смадіяров заявив, що офіційна Астана дотримується принципу "територіальної цілісності держав" і виступає за їхню "суверенну рівноправність та мирне співіснування".

Він підтвердив готовність Казахстану брати участь у налагодженні політичного діалогу і бути посередником у переговорах. Уряд виступає за "підтримку стабільності як на регіональному, так і на глобальному рівні", додав чиновник.

У червні на форумі в Росії президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв у присутності президента Росії Володимира Путіна заявив, що "ЛДНР" – квазідержавні території, яких Казахстан не визнає. Токаєв пояснив свою відмову принципом Статуту ООН.

"На мій погляд, територіальна цілісність держав має переважати", – сказав він.

Контекст:

23 вересня на тимчасово окупованих Росією територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей розпочали п'ятиденні псевдореферендуми щодо приєднання цих регіонів до Росії.

Президент РФ Володимир Путін говорив, що Росія підтримає "референдуми" і визнає їхні результати.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що ні фейкові референдуми на тимчасово окупованих територіях України, ні гібридна "мобілізація" у РФ нічого не змінять у планах України щодо деокупації своїх територій. У МЗС України закликали партнерів засудити наміри РФ провести псевдореферендуми і запровадити проти неї нові санкції.

Центральна виборча комісія України закликала людей не брати участі в голосуванні. Там заявили, що такі псевдореферендуми не мають "нічого спільного ні із законом, ні з міжнародними стандартами, ні з процедурою, а також не матимуть юридичних наслідків".