Кажани є носіями нових коронавірусів, які можуть передаватися людині – вчені

Китайські вірусологи не змогли виявити вірус у сільськогосподарських і диких тварин на околицях Уханя
Фото: depositphotos.com
Лікарка Ші Чженлі з Уханського інституту вірусології вважає, що кажани в Китаї і країнах Південної Азії можуть бути носіями вірусів, споріднених із SARS-CoV-2, і є великий ризик передання вірусів людині.

Віруси, споріднені із SARS-COV-2/COVID-19, можуть циркулювати на півдні і південному заході Китаю, а також у країнах Південної Азії. Про це заявила вірусологиня Ші Чженлі з Уханського інституту вірусології, повідомило 4 грудня видання The Guardian.

На думку Чженлі, є великий ризик передання нових коронавірусів від кажанів людям.

Вона зазначила, що природним резервуаром для COVID-19 є кажани, від них вірус могли отримати інші тварини, а потім уже люди. Тварину, яка стала проміжною ланкою, поки не ідентифікували.

За інформацією вірусологині, китайські вчені не змогли виявити вірус у сільськогосподарських і диких тварин на околицях Уханя, столиці провінції Хубей.

Якщо проміжним господарем вірусу був панголін, як передбачали раніше, можливо, вірус перейшов від кажанів до панголінів за межами Китаю, тому що всіх панголінів ввозять у Китай контрабандою з інших азіатських країн, зокрема з Індії, зазначила Чженлі.

Професор Девід Робертсон, який вивчає віруси в університеті Глазго, вважає, що дослідження, як і раніше, має бути зосереджено на Китаї.

"Ми впевнені, що панголіни заразилися вірусом, імовірно, від підковоподібних кажанів після того, як їх імпортували в Китай", – сказав Робертсон.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

У лютому китайські вчені заявили, що проміжною ланкою передавання коронавірусу 2019 nCoV від тварин до людини, ймовірно, є панголіни (або ящери).

За даними американського Університету Джонса Гопкінса, у світі станом на 6 грудня виявили понад 66,8 млн випадків зараження коронавірусною інфекцією. Померло від COVID-19 понад 1,5 млн осіб, 42,9 млн людей одужали.