Кім Чен Ин зустрівся із главою КНР Сі Цзіньпіном

Перша зустріч Кім Чен Ина та Сі Цзіньпіна відбулася наприкінці березня
Фото: ЕРА

Зустріч лідера КНДР Кім Чен Ина із главою КНР Сі Цзіньпіном відбулася в Китаї.

У китайському портовому місті Далянь відбулася зустріч лідера КНДР Кім Чен Ина із главою КНР Сі Цзіньпіном. Про це повідомляє агентство Xinhua net.

Кім Чен Ин прибув до Китаю 7 травня. Агентство повідомляє, що його візит триватиме два дні.

Лідери двох країн провели переговори, під час яких обмінялися поглядами на двосторонні відносини Китаю і КНДР, а також обговорили питання, що становлять обопільний інтерес.

Зустріч Кім Чен Ина і Сі Цзіньпіна стала другою протягом останніх тижнів. У березні Кім Чен Ин зробив перший із початку його правління візит до Пекіна.

Як пише Associated Press, Китай – єдиний великий союзник Північної Кореї, незважаючи на те, що останнім часом торгівля між ними різко впала. Пекін запровадив економічні санкції згідно з рішенням ООН у відповідь на ядерні та балістичні випробування Пхеньяна.

Китай прагне заявити про свою роль у процесі зниження напруженості на Корейському півострові, пише агентство.

Із 2006 року Північна Корея здійснила шість випробувань ядерної зброї і десятки запусків балістичних ракет. Щодо Пхеньяна діють санкції Європейського союзу, ООН і США.

27 квітня відбулися переговори Кім Чен Ина і президента Південної Кореї Мун Чже Іна. Лідери двох країн оголосили про намір офіційно завершити Корейську війну. Вони підписали декларацію, яка передбачає спільну роботу КНДР і Південної Кореї над повною денуклеаризацією Корейського півострова. Лідери мають намір укласти мирний договір, який замінить перемир'я 1953 року. Формально Північна і Південна Кореї досі у стані війни.

Кім Чен Ин запевнив, що із 21 квітня Північна Корея припиняє ядерні та ракетні випробування, і як підтвердження цього рішення буде закрито ядерний майданчик Пунгері.